Retail&Agrobusiness

Mâncăm mai bine: Importul de somon a crescut de 3,4 ori în cinci ani şi a ajuns să reprezinte 20% din importurile de peşte

Un român consumă 5,5 kilograme de peşte şi produse din peşte anual, faţă de 31,3 kilograme de carne de porc pe an sau 23 kg carne de pasăre.

Un român consumă 5,5 kilograme de peşte şi produse din peşte anual, faţă de 31,3 kilograme de carne de porc pe an sau 23 kg carne de pasăre.

Autor: Roana Rotaru

30.01.2018, 20:00 354
Importul de somon, viu, proaspăt, refrigerat, congelat sau afumat a crescut de 3,4 ori în perioada 2012-2016, la peste 35 mil. euro, somonul ajungând să acopere 20% din valoarea totală a importurilor de peşte din 2016, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Eurostat. Deşi importul de somon a crescut exponenţial în ultimii ani, românii rămân fideli speciilor româneşti de peşti care au preţuri mai accesibile.
 
„Avem somon la vânzare, dar foarte puţin. Nesemnificativ faţă de restul speciilor pe care le avem la vânzare. Sub 3% din vânzări reprezintă somonul. Este mai scump ca alte specii, dar nu e foarte mare diferenţa, preţul fiind undeva la 50 de lei pe kilogram. Noi vindem preponderent peşti de apă dulce, precum crap, novac, şalău, ton sau păstrav. Crapul reprezintă peste 80% din vânzările companiei. În Moldova, în general, lumea caută peşte viu. La noi a crescut vânzarea de peşte autohton cu peste 30% anul trecut”, a declarat pentru ZF Mihai Cuvinciuc, administratorul firmei Acvares, o companie cu afaceri de peste 1 mil. lei în 2016, cu sediul în Ţigănaşi, judeţul Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO