Retail&Agrobusiness

Vânzările de retail din Rusia au crescut puternic în noiembrie, de teama devalorizării rublei

Vânzările de retail din Rusia au crescut puternic în...

Autor: Anca Dumitrescu

17.12.2014, 18:08 76

În octombrie, vânzările de retail au urcat cu 1,6%, potrivit datelor revizuite publicate miercuri de Serviciul Federal de Statistică din Moscova.

În schimb, veniturile disponibile reale ale populaţiei au scăzut cu 4,7%, cel mai mult în ultimele opt luni.

Rubla s-a depreciat cu 50% de la începutul anului, iar ruşii răspund prin achiziţii mai mari înainte ca veniturile lor să piardă mai mult din valoare din cauza inflaţiei şi a slăbirii monedei.

"Cel mai probabil va avea loc un declin al consumului de alimente, în timp ce consumul de bunuri nealimentare va continua să crească, pentru că aşteptările de devalorizare sunt mari. Situaţia poate continua timp de câteva luni", a declarat Maria Pomelnikova, analist la ZAO Raiffeisenbank în Moscoba.

Banca centrală a Rusiei a urcat în această lună dobânda cheie cu 7,5 puncte procentuale, la 17%, şi a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru a sprijini rubla şi a atenua presiunile inflaţioniste.

Rubla s-a depreciat în timpul tranzacţiilor de marţi până dincolo de 80 de unităţi pentru un dolar, dar miercuri şi-a revenit uşor, fiind tranzacţionată în creştere cu 3% faţă de închiderea precedentă, la 65,6 unităţi pentru un dolar.

Investiţiile în capital fix au scăzut cu 4,8% în noiembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, peste aşteptările analiştilor.

Salariile ajustate la inflaţie au urcat cu 0,5%, iar şomajul de la 5,1% la 5,2%, maximul ultimelor şapte luni. Inflaţia a accelerat luna trecută la 9,1%, cel mai ridicat nivel atins după iunie 2011.

Potrivit băncii centrale, cheltuielile de consum s-ar putea contracta cu 6,3-6,5% anul viitor, iar investiţiile în capital fix cu 10,1%-10,3%, dacă preţul petrolului va fi în medie de 60 de dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO