Business Internaţional

Graficul care arată câţi oameni au părăsit Rusia de când Vladimir Putin a ajuns preşedinte

Graficul care arată câţi oameni au părăsit Rusia de...
17.12.2014, 16:53 17116
Rusia se confruntă cu un exod masiv de specialişti, dincolo de problemele macroeconomice dure, migraţie care s-a accentuat anul acesta, când Vladimir Putin a revenit la Kremlin în cel de-al treilea mandat de preşedinte.
 
Blomberg subliniază că în primele 8 luni ale acestui an, peste 200.000 de oameni au plecat din Rusia, mai mult decât orice an calendaristic complet, din 1997 până în prezent.
 
Cei mai mulţi dintre cei care părăsesc Rusia sunt tineri care lucrează pentru multinaţionale şi urmează migraţia capitalului străin de la Moscova.
 
Totodată, o bună parte dintre cei mai importanţi antreprenori locali, printre care se numără şi fondatorul versiunii ruseşti a Facebook-ului, VKontact, Pavel Durov, au migrat spre Vest, pentru a scăpa de măsurile de control impuse de administraţia de la Moscova.

Decizia fără precedent din noaptea de luni spre marţi a Băncii Rusiei de a majora dobânda de referinţă de la 10,5% la 17% pentru a stopa prăbuşirea rublei a fost interpretată de analişti ca un gest de disperare într-o situaţie de panică.

Rezultatul este că încrederea în banca centrală s-a evaporat, iar rubla şi-a continuat prăbu­şirea cu cel mai rapid picaj de după 1998.

Wall Streetul pariază pe posibilitatea ca Rusia, a cărei economie este lovită de prăbuşirea preţului petrolului, de hemoragia masivă de capital şi de blocarea accesului băncilor şi companiilor la finanţare în valută, va intra în default, aşa cum a mai făcut în 1998. În România, care în acea perioadă se confrunta cu propria criză financiară şi a trecut la un pas de intrarea în incapacitate de plată, din cauza crizei valutare din Rusia leul s-a depreciat masiv, intrările de capital s-au redus substanţial şi chiar s-au inversat, iar Guvernul român nu s-a putut menţine pe piaţa externă de finanţare. Întrebarea care se pune este dacă istoria se va repeta.

Majorarea dobânzii-cheie din Rusia nu are impact direct asupra economiei României, dar rico­şeul prin pieţele financiare, în special cele europene, nu este exclus, consideră analiştii economici con­sultaţi de ZF.

Dar dacă Banca Rusiei va continua să ia astfel de decizii, pot apă­rea repercusiuni şi pentru pieţele financiare din România, întrucât ambele ţări se află într-un sistem integrat.

Sursă grafic: Business Insider

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO