Companii

România este eternul furnizor de export paralel de medicamente către ţările cu preţuri mai mari. Cum s-a ajuns aici? Ministerul Sănătăţii tace, nu oferă date privind fenomenul exportului paralel de medicamente

România este eternul furnizor de export paralel de...

Autor: Georgiana Mihalache

30.01.2023, 13:30 508

Totuşi, aceeaşi autoritate suspendă trei luni exportul la mai multe antibiotice şi antitermice ♦ Dragoş Damian, şeful unuia dintre cei mai mari producători de medicamente – Terapia Cluj, şi preşedintele patronatului producătorilor locali, oferă imaginea unui sector în care lipsa de cunoaştere a nevoilor pacienţilor creează sincope majore.

Creşterea costurilor de pro­ducţie în ultimii ani a medicamen­telor care au preţ stabilit, nealiniată cu o creştere a preţurilor la aceste produse şi lipsa unor prognoze ale statului privind consumul de medicamente contribuie la fenomenul exportului paralel de medicamente, explică Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, unul dintre cei mai mari producători locali de medicamente.

Exportul paralel, fenomen care a apărut în România odată cu reducerea de către Ministerul Sănătăţii a preţurilor la nivelul minim din Europa, presupune că medicamentele ajung în România, unde există cel mai mic preţ, după care sunt revândute către pieţele de unde au venit, cu un preţ mai mare.

Ministerul Sănătăţii nu a răspuns până la publicarea acestui articol la întrebările ZF privind valoarea exporturilor paralele pentru medicamentele la care a interzis acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO