Companii

Rondocarton a investit 38 mil. euro intr-o fabrica de carton ondulat la Targoviste

21.09.2008, 16:59 524

Compania Rondocarton din judetul Cluj, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, a investit 38 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de productie a cartonului ondulat, pe o suprafata construita de circa 16.000 de metri patrati, la Targoviste, potrivit directorului general al companiei, Teofil Campean.
Compania mai detine o unitate de productie la Cluj, care a adus anul trecut venituri de 30 de milioane de euro din productia a circa 39.000 de tone de carton ondulat.
"Fabrica din Targoviste va incepe productia in luna octombrie, insa nu va opera la capacitate maxima", a declarat Teofil Campean, director general al Rondocarton. Capacitatea totala de productie este de 60.000 de tone anual, insa noua fabrica va produce doar 40.000 de tone de carton ondulat pe an. Pentru unitatea de productie de la Targoviste s-au achizitionat echipamente specializate in productia de cartoane speciale pentru industria automobilelor.
"Fata de fabrica din Cluj, in noua unitate de productie se vor produce si cartoane speciale pentru industria automobilelor. Pe piata romaneasca se importa foarte mult acest tip de cartoane, de aceea am decis sa ne orientam si spre acest segment. Sunt clienti precum Ford pentru care am dori sa devenim distribuitori de astfel de ambalaje", a spus Campean.
Cea mai mare parte a productiei de carton ondulat de la Targoviste, circa 85-90%, va fi livrata pe piata locala. "Vom produce pentru clienti din industria automobilelor, industria chimica, industria bunurilor de consum si chiar si pentru agricultura, daca ne referim la laditele in care se ambaleaza legume si fructe. Exporturile vor reprezenta 10-15% din productia totala de la Targoviste", a spus Teofil Campean.
In fabrica de la Targoviste vor lucra 60 de oameni, urmand ca in anii urmatori sa se ajunga la aproximativ 80 de angajati. "Am facut deja angajarile. Deocamdata avem 60 de oameni pentru noua unitate de productie", a precizat el.
Rondocarton Cluj si-a inceput activitatea in 1999 si a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, in crestere cu 11% fata de anul anterior. Compania detine o cota de piata de 18%, potrivit aprecierilor directorului general.
"Anul acesta vizam mentinerea cotei de piata si a afacerilor la unitatea de productie din Cluj", a spus Campean. Aproximativ 7.000 de tone de carton ondulat, adica 20% din productia totala a fabricii de la Cluj, sunt exportate in tari din Uniunea Europeana.
Compania Rondo Ganahl, care detine cele doua unitati de productie din Romania in pachet majoritar, a fost infiintata in 1797 si are activitati in domeniul cartonului ondulat, hartiei si ambalajelor.
Grupul mai detine unitati de productie in Austria, Ungaria si activeaza, de asemenea, in domeniul colectarii, sortarii si procesarii de deseuri din hartie. Rondo Ganahl detine o participatie de 92% la Rondocarton, restul titlurilor fiind in proprietatea mai multor persoane fizice din Romania si Austria.
Printre principalii producatori de carton ondulat de pe piata romaneasca se numara Ecopack Ghimbav, Romcarton Bucuresti, Dunapack Sf. Gheorghe, Vrancart Adjud, Ambro Suceava, Celrom Turnu Severin, Vilcart Calimanesti si altii.
Piata romaneasca de carton ondulat este evaluata la peste 150 de milioane de euro, iar productia de carton ondulat s-a ridicat anul trecut la peste 210.000 de tone.
"Un lucru bun este acela ca am dezvoltat productia de carton ondulat si confectii de carton ondulat in ultimii ani. De la 110.000 de tone de carton ondulat acum sapte ani la peste 210.000 de tone de carton ondulat anul trecut", a declarat Constantin Chiriac, director general executiv al Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie din Romania.
Totusi, in primele sase luni anul acesta productia de carton ondulat a scazut cu 4%, de la 98.500 de tone de carton ondulat anul trecut la 97.000 de tone in aceeasi perioada anul acesta.
Romania inregistreaza cel mai mic consum de ambalaje de carton ondulat pe cap de locuitor dintre tarile din Uniunea Europeana, cu exceptia Bulgariei. Astfel, consumul mediu este de 11 kilograme pe cap de locuitor/an, fata de media europeana de 41 kg de ambalaje din carton ondulat/cap de locuitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO