Companii

Seceta muşcă adânc din profitul producătorilor de carne de pasăre după ce furajele s-au scumpit cu 20% în trei luni

Seceta muşcă adânc din profitul producătorilor de carne de pasăre după ce furajele s-au scumpit cu 20% în trei luni

Autor: Gabriel Razi

18.08.2012, 17:23 558

Seceta a lovit în plin afacerile producătorilor locali de carne de păsăre în contextul în care hrana, care reprezintă două treimi din preţul la raft, s-a scumpit în ultimele trei luni cu 20%.

Un calcul simplu arată că preţul cărnii de pasăre ar fi trebuit să crească în ultimele trei luni cu aproximativ 12%. Producătorii spun însă că puterea de cumpărare fragilă a românilor nu a permis majorări mai mari de 5%.

"Creşterile de preţuri la cereale şi la şrotul de soia s-au simţit imediat asupra businessului. Spre exemplu, anul trecut cumpăram şrot de soia cu aproximativ 420 de dolari/tonă, iar acum plătim circa 700-800 dolari/tonă. Costul cu furajele reprezintă 60% din preţul final al cărnii de pui la raft", explică situaţia Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de pasăre de pe piaţa locală, cu afaceri de 119 mil. euro anul trecut.

În prima parte a lunii august grâul a ajuns să se vândă în România cu aproape 1.100 de lei pe tonă, după ce la începutul lunii iulie aceeaşi cantitate se tranzacţiona pentru 770 lei/tonă, cu 30% mai ieftin, arată datele Ministerului Agriculturii şi Dez voltării Rurale (MADR).

La creşterea preţului pentru grâu se adaugă evoluţiile de pe piaţa porumbului. În pre zent cotaţia locală este de 900 lei/tonă, cu 30% peste cea din perioada similară din 2011. Creşterile de preţuri de la porumb şi de la grâu se transmit direct în preţul furajelor folosite în industria cărnii de păsăre, având în vedere că cele două cereale alături de şroturile de soia reprezintă principala materie primă pentru aşa-numitele "nutreţuri com binate", hrana folosită în mod tradiţional pentru păsările din fermele industriale.

Cerealele cresc, preţul cărnii de pasăre stă pe loc

Statistica oficială a Ministerului Agricul turii arată însă că preţul cărnii de pasăre nu a urmărit acelaşi trend cu evoluţia recentă de pe piaţa cerealelor. La începutul lunii preţul mediu al unui kilogram de carne de păsare pe rafturile magazinelor din Bu cureşti varia între 7,5 şi 9,8 lei, fiind la ace laşi nivel cu preţul din pe rioada simi lară din 2011.

Gheorghe Bode, proprietar al producătorului de pui Ave Impex din Satu-Mare, cu afaceri de 23 mil. euro anul trecut, spune că marile reţele de retail nu au acceptat până acum propunerile de creştere de preţ.

"Deja preţul furajelor a crescut cu 20%. Problema este însă la nivel de preţuri finale la raft. Am trimis deja supermarketurilor notificări pentru o creştere de preţ al cărnii de pui la raft de 10%-12%, dar au acceptat doar două sau trei procente, ceea ce este insuficient", spune Bode.

Deşi compania Ave Impex operează 13 magazine în judeţul Satu Mare, Bode adaugă că reţeaua proprie de retail nu reprezintă o pârghie suficient de puternică pentru a contrabalansa vânzările făcute în marile lanţuri multinaţionale.

"În magazinele noastre am majorat deja preţurile cu 5%, dar nu poţi indexa prea mult preţurile faţă de celelalte reţele", adaugă antreprenorul.

Jucătorii din industria cărnii de pasăre văd cum le dispare profitul

Astfel, pentru moment o bună parte din creşterile de preţuri de pe piaţa cerealelor îşi fac simţită prezenţa cu precădere în conturile de profit şi pierdere ale businessurilor din industria avicolă şi mai puţin asupra consumatorului final.

"Situaţia afectează dramatic marja de profit. Nu am făcut până acum majorări de preţ pe toată gama, au fost doar creşteri punctuale de 5%-7% pentru unele produse.

Citiţi mai mult pe ZF Corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO