Companii

Şeful A&D Pharma: Există semne de întrebare vizavi de utilitatea listării la Londra

Florin Buligoanea (CFO) - stânga - şi Robert Popescu (CEO) pentru prima dată în această formulă în faţa presei au anunţat creşteri ale afacerilor A&D Pharma
29.07.2010, 23:55 277

Rezultatele se numără printre cele mai bune raportate până acumde companiile din economie, în condiţiile în care România este înrecesiune, iar majoritatea businessurilor se luptă săsupravieţuiască.

"În 2008 am făcut o restructurare masivă şi am început un procescontinuu de eficientizare. Am integrat mult mai mult distribuţia cufarmaciile, de exemplu am implementat anumite sisteme de calcul,însă o parte din creşterea profitului este legată şi de creştereacifrei de afaceri", a spus Robert Popescu, CEO al A&DPharma.

În urmă cu doi ani, pe fondul unor pierderi semnificativeA&D Pharma a demarat un proces de reorganizare care a presupusatât renunţarea la o parte din angajaţi, în prezent grupul ajungândla 3.200 de oameni, comparativ cu peste 3.600 înainte de criză, darşi reaşezări interne. Spre exemplu, anumite produse au trecut dinlinia de sales & marketing la segmentul de distribuţie clasică,ceea ce, potrivit companiei, a avut un impact pozitiv asupraprofitului. Grupul este structurat în trei linii de business:distribuţie clasică (Mediplus), retail (Sensiblu) şi sales &marketing.

Creştere pe seama farmaciilor mici îndificultăţi

Pe de altă parte, avântul afacerilor a venit pe fondul creşteriipieţei farmaceutice. Piaţa a crescut cu 19% la semestru, potrivitA&D Pharma, care citează datele companiei de analiză şi studiide piaţă Cegedim, evo­luţia venind pe fondul scumpiriimedicamentelor de la 1 aprilie, dar şi al promovării de cătregrupurile farma a produselor scumpe.

"Am reuşit să obţinem profit, dar există nişte riscuri majore deneîncasare din piaţă care pot face ca o parte din acest profit sărămână pe hârtie. Mediplus îşi încasează banii după opt - nouă lunide zile şi nu este exclus să fim compania din România cu cea maimare expunere. Există riscul să ne trezim peste câteva luni de zilecă trebuie să mai punem câteva milioane deoparte (pentru provizoane- n. red.)", a mai spus Popescu. La sfârşitul primului semestruA&D Pharma avea de încasat din piaţă peste 250 mil. euro, încreştere comparativ cu nivelul sfârşitului de an de aproximativ 190mil. euro.

Pe de altă parte, Robert Popescu a explicat şi că un alt factorcare a determinat creşterea afacerilor grupului a fost "risculasumat de companie" de eliberare a cât mai multor reţete. Practic,în condiţiile unor probleme de lichidităţi în industrie, unelefarmacii mici refuzau să elibereze reţete, pentru că nu ştiau cândîşi vor primi banii înapoi de la casele de asigurări. Astfelreţelele mari de farmacii au umplut practic golul lăsat deunităţile mici. A&D Pharma operează cea mai mare reţea localăde farmacii Sensiblu, cu 230 de unităţi. În ceea ce priveşteSensiblu, în 2010 există planuri pentru extinderea cu 10-20 deunităţi, în condiţiile în care în ultimii ani reţeaua a rămasconstantă la circa 225.

În ceea ce priveşte creşterea de 90% a profitului, FlorinBuligoanea, CFO-ul A&D Pharma, care în mai a revenit pe aceastăpoziţie, a spus: "Au fost ani în care şi noi am fost geloşi peprofiturile din alte domenii". Buligoanea a mai ocupat aceastăpoziţie între 2000 şi 2007.

Recent A&D Pharma a finalizat achiziţia filialelor companieiOzone din regiune, ceea ce va aduce câteva zeci de milioane de euroîn plus la vânzări, dar a început să deschidă şi primele cliniciAnima, cea mai nouă investiţie a companiei. "Anima este odezvoltare de business care vine în mod natural. Ne-am uitatdoi-trei ani de zile la zona serviciilor medicale care au unpotenţial pe termen lung. Vom evalua activitatea pentru a decidedacă vrem să dezvoltăm acest model de business. În prezent nusuntem în situţia în care să putem spune că Anima este a patralinie de business", a spus Popescu.

Se gândesc la delistare?

Titlurile A&D Pharma se tranzacţionează începând cu 2006 pepiaţa principală a Bursei din Londra, undeîn prezent are ocapitalizare de 133 mil. euro. De la listarea care a evaluatcompania la 400 mil. euro, tilurile au avut în ultimii ani otendinţă de scădere, care nu a fost inversată de rezultatele încreştere anunţate.

"Există semne de întrebare vizavi de utilitatea listării. Lamomentul la care a fost listată, scopul a fost atragerea de fonduripentru a se extinde pe plan est-european. Au existat o serie deevenimente care au dus evoluţia în jos", a spus Popescu.

A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic local, lideratât pe segmentul de distribuţie, cât şi în retail şi sales &marketing. "Suntem cea mai mare companie farmaceutică românească,dar probabil că nu suntem suficient de mari la Londra, cât săprezentăm interes. Listarea în sine a fost un succes", a mai spusRobert Popescu.

La rândul său, Florin Buligoanea a afirmat că A&D Pharmaeste penalizată de două lucruri: deteriorarea situaţiei economice aRomâniei şi lipsa lichidităţii din piaţă. "Acţiunile au scăzutstrict prin prisma semnalelor negative din regiune. Când ţara vadeveni investment grade (în prezent două agenţii de rating claseazăRomânia sub investment grade - n.red.) probabil că va reveni şiinteresul", a spus CFO-ul A&D Pharma.

Pachetul majoritar din acţiunile A&D Pharma se află înmâinile fondatorilor, oamenii de afaceri Walid Abboud, LudovicRobert, Roger Akoury şi Michel Eid. Potrivit datelor companiei celmai mare investitor minoritar este un fond de investiţii Kairos, cuo deţinere de 5-6%. Potrivit datelor existente, Kairos este un fonditalian. Compania a precizat că nu deţine informaţii la zi legatede structura acţionariatului.

Cum au mers diviziile A&D Pharma

  • Mediplus a înregistrat un plus de 51% la vânzări, până la 249mil. euro, şi de 31% la profitul operaţional.
  • Sensiblu a avut o creştere de 37% a vânzărilor; 42% din vânzărisunt generate de unităţile din centrele comerciale, un procentsimilar de cele din spitalele stradale şi restul de unităţilestradale.
  • Divizia de sales & marketing a raportat o scădere atât lavânzări, cât şi la profitul operaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO