Companii

SEWS este la 55% din bugetul din 2008, dar salveaza 200 de joburi prin mutarea productiei din Polonia

SEWS este la 55% din bugetul din 2008, dar salveaza 200 de joburi prin mutarea productiei din Polonia

SEWS Romania opereaza trei fabrici, in Deva, Orastie si Alba Iulia. De la inceputul anului fiecare fabrica, care angaja in medie circa 1.300 de oameni, a realizat disponibilizari pana ce efectivul a ajuns la o medie de 1.050 de angajati (FOTO: Reuters)

08.06.2009, 16:05 183

Planul de redresare a rezultatelor implica masuri de eficientizare si de crestere a productivitatii insotite de reduceri de cheltuieli, implicit cheltuieli de personal.

"Cifra de afaceri din primele patru luni ale acestui an la aproximativ 55% comparativ cu primele patru luni ale anului 2008. Principala cauza a acestei caderi abrupte o constituie reducerea drastica a comenzilor din partea Honda Europe, unul din clientii nostri traditionali, afectat puternic de criza economica mondiala", a spus Florin Ionut, directorul economic si administrativ al SEWS Romania.
 
Restructurari in auto
Majoritatea producatorilor de componente auto au realizat restructurari, incepand cu ultimele luni ale anului trecut, reducand volumul angajatilor odata cu scaderea comenzilor din partea constructorilor de automobile.
Obiectivul producatorului pentru final de an este o cifra de afaceri cu 20% sub rezultatul anului anterior. "Dorim sa recuperam o parte din pierderea suferita, pana la sfarsitul anului sa atingem cel putin 80% din cifra de afaceri inregistrata in cursul anului 2008 (de aproximativ 480 de milioane de lei)", a declarat Florin Ionut, directorul economic si administrativ al SEWS Romania.
Rezultatul consemnat de SEWS Romania in 2008, aproximativ 480 de milioane de lei (130 mil. euro), este cu 5% sub rezultatul in euro raportat in anul anterior.
 
Transferul productiei salveaza 200 de locuri de munca
In urma reducerii productiei cu circa 30% a fabricilor cliente Honda si Toyota din Marea Britanie, fabrica SEWS din Rawicz Polonia a avut cel mai mult de suferit, iar conducerea companiei a decis recent sa transfere productia in Romania. Din cei 1.200 de angajati ai SEWS Rawicz doar 300 vor fi transferati la o alta fabrica.
SEWS Romania opereaza trei fabrici, in Deva, Orastie si Alba Iulia. De la inceputul anului fiecare fabrica, care angaja in medie circa 1.300 de oameni, a realizat disponibilizari pana ce efectivul a ajuns la o medie de 1.050 de angajati. Salvarea a 200 de locuri de munca din cele aproximativ 3.200 vine din Polonia, de unde va fi transferata productia unei fabrici care urmeaza sa fie inchisa.
 
Ajutati de "Rabla"
"Si ceilalti clienti traditionali, Renault-Nissan si Toyota, au avut de suferit din cauza crizei economice mondiale insa impactul, in cazul lor, a fost atenuat de masurile paneuropene de incurajare a cumpararilor de masini noi de care au beneficiat in special modelele de capacitate cilindrica mica", a spus Ionut.
El a adaugat ca aceste masuri au avut un efect destul de redus, cererea pentru modelele de clasa mica fiind insuficienta pentru a compensa scaderea vanzarilor de automobile de clasa superioara din portofoliul clientilor.
Reprezentantii companiei au mentionat ca in perioada urmatoare disponibilizarile vor avea un volum mult mai mic, 4-5 persoane lunar si vor fi realizate in special in departamentele administrative.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO