Companii

Si-au dezvoltat o afacere profitabila mizand pe cererea pentru dispozitive medicale si pe numarul redus de jucatori din piata

Si-au dezvoltat o afacere profitabila mizand pe cererea pentru dispozitive medicale si pe numarul redus de jucatori din piata
03.12.2009, 00:00 1752

Compania producatoare de dispozitive medicale destinateanalizelor de laborator Novei Medical din Bacau a fost infiintatade Oana Simon la finalul anului 2007, in urma accesarii unuiprogram PHARE.

Dupa 11 ani de activitate in comertul cu produse de papetarie sitipografie, in urma participarii la un targ organizat in 2005 inGermania, Oana Simon a decis sa lanseze o afacere pe piata deinjectii mase plastice, cu specializare pe produse medicale.Astfel, Novei Medical a deschis o fabrica care produce, inparametrii impusi de Uniunea Europeana, dispozitive pentrudeterminarea analizelor medicale (cutii Petri) si recoltarea deprobe biologice (urocultoare si coprocultoare), cutii deintepatoare sau de incinerare.

Investitia initiala a fost de trei milioane de euro, circa700.000 de euro provenind din fonduri PHARE. La inceputul anului2009, Novei Medical a introdus in exclusivitate pentru unproducator autohton cutiile de intepatoare pentru incinerare,folosite pentru a depozita resturile medicale colectate de catreunitatile medicale (ace, seringi, resturi de pansamente) in vedereatrimiterii spre incinerare, potrivit Oanei Simon. Investitia inaceste noi produse s-a ridicat la peste 150.000 de euro, bani ce auservit pentru achizitia unor matrite de diferite capacitati.

Beneficiarii produselor realizate de Novei Medical suntclinicile medicale private si de stat. Primii clienti au fostidentificati printr-o campanie sustinuta de vanzari "om la om",acesta fiind momentul in care s-au pus bazele unor parteneriate cuclinici foarte importante din Capitala, dar si din restul tarii.Astfel, in prezent, Novei Medical livreaza dispozitive medicalecatre 52 de clinici private si 147 de spitale de stat din intreagatara.

In ceea ce priveste personalul, firma are in acest moment 18angajati.

Producatorii externi, principalii rivali

"Nu putem sa vorbim despre o concurenta reala pe aceasta piata.Exista cativa producatori autohtoni, iar in rest, toata lumeadistribuie produse fabricate in China. Diferenta este data decalitate si de rezultate analizelor. Din pacate insa in Romaniainca exista clinici care prefera, pe fondul preturilor mai mici, saachizitioneze produse fabricate in alte tari decat sa investeascain produse 100% romanesti care au garantie de producator", este deparere Simon. Obstacolul major cu care afacerea se lupta inca de lainceput sunt dispozitivele medicale contrafacute sau fabricate inconditii nepotrivite, existand o serie de distribuitori care vandastfel de produse ce nu respecta normele impuse de UniuneaEuropeana.

Cifra de afaceri in 2008 a fost de circa un milion de euro, iarpentru anul acesta se estimeaza vanzari totale de 1,5 mil. deeuro.

In ceea ce priveste planurile de viitor pentru firma NoveiMedical, Oana Simon vrea sa ii determine pe utilizatorii dedispozitive medicale sa constientizeze cat de importanta estefolosirea dispozitivelor premium, intrucat acestea fac diferentaintre a descoperi o boala sau nu. "Inca mai am incredere inpersoanele care conduc clinici ca se vor orienta catre produserealizate cu atentie pentru om si nu la duzina", explica Simon.

Firma Meddo din Sebes, judetul Alba, a fost infiintata in 1992,domeniul de activitate fiind constituit de distributia si productiade articole parafarmaceutice. Desi initial societatea s-a orientatcatre comertul cu produse alimentare si nealimentare, dupa oanumita perioada aceasta s-a reprofilat catre comertul cuparafarmaceutice, unele dintre produse fiind fabricate deMeddo.

"Principalii nostri clienti au fost si sunt farmaciile,magazinele pentru copii si firmele de distributie cu acelasi obiectde activitate din toata tara", explica Crina Alisei,administratorul firmei. Pentru o perioada indelungata s-au realizatsi contracte cu majoritatea spitalelor din Romania prin licitatii,dar numarul de colaborari cu acestea a fost semnificativ redus pefondul problemelor intampinate in recuperarea creantelor, potrivitCrinei Alisei. "Lucram cu toate farmaciile din tara. Am colaboratcu clinici de stat, insa de acolo vin mai greu banii, astfel incatne-am orientat doar spre clientii clinici private".

Certificarile ISO sunt un "must-have"

Produsele realizate de Meddo sunt destinate comercializarii inintreaga tara, iar firma dispune de propria hala de productie, caredetine toate avizele necesare. Totodata, societatea estecertificata ISO 9001 pentru sistemul de management al calitatii siISO 14001 pentru sistemul de management al mediului.

Distributia produselor Meddo se realizeaza prin intermediulpropriilor masini sau cu ajutorul unor intermediari de transportmarfa. "Concurenta este mare deoarece importurile ne dau foartemulta bataie de cap. Dupa parerea mea, produsele noastre se vand incontinuare acelor parteneri carora le pasa de siguranta si baniiclientilor lor", explica administratorul Meddo.

Crina Alisei exemplifica printr-unul dintre cele mai banaleproduse pe care le comercializeaza, recoltorul de fluide Meddo, cuo capacitate de 60 ml, care trebuie sa treaca printr-o serie deetape inainte de a fi vandut. "Acest recoltor este avizat deMinisterul Sanatatii, iar sterilizarea se face in institutiiabilitate, cu un nivel inalt de tehnologie, care ofera garantia cautilizarea consumabilelor de laborator Meddo prezinta siguranta inobtinerea rezultatelor medicale", sustine Alisei.

Compania a depus anul trecut proiectul "Crestereacompetitivitatii SC Meddo", cu o valoare totala de 280.000 de euro,in urma caruia urmeaza sa primeasca peste 190.000 de euro fondurinerambursabile pentru achizitia de utilaje noi.

"Am incheiat un contract de colaborare cu o firma deconsultanta, care s-a ocupat de intocmirea documentatiei.Problemele au decurs din diferenta de curs valutar, intrucatcontractul de finantare este in lei, iar ofertele furnizorilor aufost in euro. Dupa indelungi negocieri, am obtinut contracte in leisi in valuta, fapt ce ne-a ajutat sa ducem proiectul mai departe,prin cresterea numarului de locuri de munca, a tehnologiei si aproductivitatii", afirma Crina Alisei.

Proiectul a fost depus in cadrul Programului OperationalSectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

In luna august a fost depusa cererea de rambursare a fondurilor,insa acestea vor fi recuperate abia in luna decembrie 2009 sauianuarie 2010, desi initial prima transa urma sa fie primita inoctombrie. "Nu avem altceva de facut decat sa platim dobanziaferente creditelor contractate pentru achizitionarea utilajelor",explica administratorul Meddo.

Firma are in prezent 20 de angajati, cu contracte de muncaincheiate pe perioada nedeterminata.

Cifra de afaceri pentru 2009 este estimata sa se situeze lanivelul celei de anul trecut, care s-a ridicat la peste 330.000 deeuro.

Novei Medical

  • Infiintata in 2007
  • Produce dispozitive medicale destinate analizelor delaborator
  • Investitie initiala: 3 mil. euro (din care 700.000 euro fonduriPHARE)
  • Personal: 18 angajati
  • Clienti: 52 clinici private, 147 spitale de stat
  • Cifra de afaceri in 2008: 1 mil. euro

Meddo

  • Fondata in 1992
  • Distribuitor si producator de articole parafarmaceutice
  • Certificata ISO 9001 si ISO 14001
  • Numar angajati: 20
  • Cifra de afaceri in 2008: 330.000 de euro
  • A accesat fonduri nerambursabile de 190.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO