Companii

Si in restructurare sunt investitii, dar pentru reduceri de costuri: Coca-Cola a adus inca 46 mil. euro la Ploiesti

Si in restructurare sunt investitii, dar pentru reduceri de costuri: Coca-Cola a adus inca 46 mil. euro la PloieSi in restructurare sunt investitii, dar pentru reduceri de costuri: Coca-Cola a adus inca 46 mil. euro la Ploiestisti

Calin Dragan, directorul general al Coca-Cola Hellenic Romania & Republica Moldova si artizanul restructurarii Coca-Cola pe piata locala

07.10.2009, 23:27 100

Coca-Cola a mers inainte in 2009 cu investitii de 46 mil. europroiectate anterior anului 2009 pentru scaderea costurilor:constructia unui depozit complet automatizat si a unei fabrici deco-generare a energiei electrice si termice, ambele deservindproductia de la Ploiesti. Ieri au fost inaugurate oficial ambelefacilitati, la un eveniment la care a aparut in fata presei, pentruprima data in ultimul an, Calin Dragan, directorul general alCoca-Cola Hellenic Romania & Republica Moldova si artizanulrestructurarii Coca-Cola pe piata locala.

El a explicat ca investitiile companiei la nivel local nu aufost stopate, ci redimensionate pentru ca piata este in declin,dupa mai multi ani de cresteri sustinute ale consumului de bauturinon-alcoolice. "Investitiile finalizate astazi la Ploiesti duc lascaderi de costuri", a declarat Calin Dragan la evenimentulorganizat de Coca-Cola.

Ultimul proiect de crestere a capacitatilor locale de productiea Coca-Cola Hellenic a fost finalizat in 2008, inainte ca piata sadea semne de declin in consum, odata cu instalarea celei de-a sasealinii de imbuteliere a fabricii din Ploiesti.

In ultimii doi ani, compania a renuntat la patru locatii deproductie din Bucuresti, Oradea, Iasi si Floreni (judetul Suceava)si a externalizat complet serviciile de distributie, masuri care auredus numarul angajatilor Coca-Cola cu 900 de persoane.

In tot acest timp grecii au mers inainte cu planurile deinvestitii in spatiile din Ploiesti si Timisoara. La Ploiesti seafla cea mai mare unitate de productie a companiei la nivel local,despre care reprezentantii producatorului spun ca este cea mai mare de pe piata romaneasca debauturi non-alcoolice. A treia fabrica a lor din Romania se afla laVatra Dornei, loc in care sunt imbuteliate apele minerale dinportofoliul Coca-Cola.

Jumatate din vanzari, asigurate de fabrica dinPloiesti

"Fabrica din Ploiesti reprezinta circa 50% din businessul local,iar in momentul in care piata va cere va putea fi extinsacapacitatea de productie. Investitiile finalizate astazi laPloiesti vor sprijini businessul din Romania pentru cel putin 15ani de acum inainte", a declarat Dragan.

El a precizat ca inchiderile de fabrici din ultimii ani nu audiminuat capacitatea de productie a companiei in Romania. "Liniilede mare capacitate din Ploiesti au absorbit productia de laBucuresti, Oradea si Iasi."

Fabrica de la Iasi este ultima unitate inchisa de Coca-Cola inacest an, pentru ca productia sa fie transferata la Chisinau.Directorul companiei a mai mentionat ca 70% din productia de laIasi era destinata pietei din Republica Moldova.

Fabrica de la Ploiesti a Coca-Cola este operationala din anul1995 si detine in prezent sase linii de imbuteliere a sucurilorcarbogazoase si necarbonatate, de doua ori mai multe decat erau lainaugurarea unitatii.

Au investit 30 de milioane de euro intr-undepozit

Depozitul inaugurat ieri de imbuteliatorul Coca-Cola la Ploiestiare o suprafata de aproape 10.000 de metri patrati si poate primi16 tiruri pe ora sau 290 de paleti pe ora, potrivit datelorfurnizate de companie. Grecii au demarat lucrarile de constructiela jumatatea anului trecut, iar la inceputul lui 2009 erafinalizata structura metalica a depozitului, pentru ca in lunaaugust sa fie ambalati primii paleti de teste.

Depozitul permite reducerea costurilor pentru ca este completautomatizat, au explicat reprezentantii Coca-Cola. Compania aangajat 50 de oameni din Ploiesti pentru logistica, insa doar otreime din acestia sunt implicati direct in activitatile dindepozit.

La randul sau, constructia fabricii de cogenerare a energieielectrice si termice pentru fabrica din Ploiesti, un proiect dereducere a costurilor si de diminuare a emisiilor poluante, aimplicat investitii de 16 mil. euro din partea companiei Coca-ColaHellenic.

Criza aduce primele scaderi

Pe fondul inrautatirii conditiilor economice si scaderiiconsumului, in acest an subsidiara locala a Coca-Cola Hellenic araportat la semestru un declin al volumelor vandute in jurul a 5% ,comparativ cu perioada similara din 2008.

Aceasta este prima scadere semestriala a vanzarilor inregistratade companie la nivel local.

Anul trecut, Coca-Cola HBC Romania a avut o cifra de afaceri de550 mil. euro si un profit net de 66 mil. euro, potrivit datelor dela Registrul Comertului, fiind cel mai mare jucator pe piata softdrinks.

Vizita "prezidentiala" la Ploiesti

La evenimentul de ieri organizat de Coca-Cola la Ploiesti cuprilejul finalizarii celor doua proiecte de investitii a participatsi Alexandra Gatej, cel mai nou consilier economic al presedinteluiTraian Basescu si fostul director general al Unilever Balcani.

Gatej a declarat pentru ZF ca in topul prioritatilorPresedintiei se afla salvarea agriculturii si a industrieialimentare, sector in care exista potential de crestere imens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO