Companii

Siemens: Chiar daca nu am mai primi nicio comanda de maine, tot am avea ce face in urmatorii doi ani si jumatate

Siemens: Chiar daca nu am mai primi nicio comanda de maine, tot am avea ce face in urmatorii doi ani si jumatate

Gunter Kappacher: Segmentul energetic este cel care inregistreaza cea mai puternica crestere, iar acest lucru nu se va schimba in urmatorii ani

21.01.2009, 19:11 45

Totodata, reprezentantii concernului german mai spun ca nu exista fundamentele unei scaderi semnificative in ceea ce priveste consumul de energie. Mai mult, in ultimul an germanii au angajat circa 150 de oameni pentru a-si dezvolta segmentul destinat domeniului de petrol si gaze.

"Piata era atat de incalzita incat nici macar nu puteam sa facem fata comenzilor. Daca se mai raceste un pic, nu este neaparat un dezavantaj major care ne-ar afecta cresterea afacerilor. Anul trecut termenele de livarre pentru echipamentele necesare proiectelor din energie erau atat de stranse incat nimeni nu se putea incadra in ele. Chiar daca maine nu am mai primi nicio comanda, tot am avea ce sa facem pentru urmatorii doi ani si jumatate in regiune", spune Gunter Kappacher, CEO-ul sectorului de energie pentru Europa Centrala si de Est.
Potrivit acestuia, fundamentele cererii de energie sunt in continuare stabile, eventualele scaderi nefiind unele a caror amploare sa afecteze semnificativ marile proiecte pe segmentul productiei de electricitate. In prezent, dezvoltarea Siemens este axata pe trei segmente principale si anume industrie, sanatate si energie.
In ceea ce priveste piata locala, Siemens a inregistrat anul trecut comenzi de 321 de milioane de euro din care circa 70 de milioane de euro au venit doar din contractele derulate pe segmentul energetic.
In 2007, afacerile Siemens in Romania au fost de 362 de milioane de euro, scaderea fiind explicata prin faptul ca anul trecut compania a renuntat la divizia de comunicatii de pe piata locala. In prezent Siemens are circa 2.500 de angajati, aproximativ 1.000 de persoane plecand odata cu vanzarea segmentului de comunicare.
"Segmentul energetic este cel care inregistreaza cea mai puternica crestere, iar acest lucru nu se va schimba in urmatorii ani. In ceea ce priveste investitiile noastre, preferam sa ne axam pe pietele emergente decat pe cele dezvoltate, pentru ca in aceste regiuni va fi mai bine decat in orice alta parte. La nivel de grup, partea de energie a inregistrat anul trecut o crestere de circa 20%, iar pentru piata locala estimam pentru anul acesta o crestere de doua cifre", mai spune Kappacher. Potrivit reprezentantului Siemens, proiectele energetice vor beneficia in continuare de fonduri mari, mai ales din partea guvernelor. Pe partea de energie electrica, unul dintre cei mai mari clienti locali ai Siemens este Transelectrica, transportatorul national de energie, dar si companiile de distributie a energiei.
Anul trecut, la nivel de grup a fost creata o noua divizie, respectiv cea de servicii si echipamente destinata segmentului de petrol si gaze. Siemens a deschis si in Romania un birou destinat acestei industrii, acesta fiind impreuna cu alte doua birouri din Croatia si Viena singurele active la nivel european. Biroul de pe piata locala a fost deschis ca urmare a semnarii unui contract pe mai multi ani cu Petrom.
"Segmentul de petrol si gaze va fi in continuare in centrul dezvoltarii, toti expertii fiind de parere ca actualul nivel atins de barilul de petrol nu este unul sustenabil pe termen lung. Nivelul indicat de acesti experti este de circa 85 de dolari pe baril. Nu vor fi probleme majore in sensul diminuarii proiectelor de investitii in acest domeniu, pentru ca majoritatea au fost gandite la un baril de circa 40 de dolari, iar oricine face investitii in acest domeniu se uita la urmatorii 20 de ani", spune Donald Weir, CEO al Oil & Gas in cadrul grupului Siemens.
Pe piata locala dezvoltarea acestei divizii este deocamdata la inceput, anul trecut numarul salariatilor crescand de la doua persoane la circa 150, in prezent compania deruland un contract pe mai multi ani cu rafinaria Petrobrazi a Petrom pentru intretinerea echipamentelor si automatizari in cele mai importante locatii ale rafinariei. Reprezentantii Siemens au mai pus ca pe viitor vor aborda si alti clienti din segmentul petrolier si al gazelor, fiind deja in discutii cu Trangaz. "Suntem convinsi ca putem face afaceri profitabile in Romania acum ca infrastructura tarii se afla intr-un moment de dezvoltare important", spune Peter Grobmuller, directorul diviziei de petrol si gaze din cadrul Siemens SRL.
Una dintre problemele cu care se confrunta Siemens in ceea ce priveste dezvoltarea diviziei de petrol si gaze este lipsa fortei de munca specializata.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO