Companii

Starbucks, a treia cafenea care pleaca din Liberty Center

Starbucks, a treia cafenea care pleaca din Liberty Center
15.11.2009, 23:20 134

Compania Marinopoulos Coffee Company, operatorul cafenelelorStarbucks pe piata locala, este ultimul jucator din industrie carea decis sa se retraga din centrul comercial Liberty Center dinsudul Capitalei dupa ce alte doua unitati, Testa Rossa si ACS, autras obloanele.

"Luand in considerare contextul economic actual si evolutiaStarbucks pe piata din Romania, am decis sa reanalizam prezentanoastra pe aceasta piata pentru a transmite valorile branduluiStarbucks in cel mai eficient mod", a declarat pentru ZF YannisKalfakakos, directorul general al Marinopoulos Coffee Company.Cafeneaua de 300 de metri patrati si o capacitate de 153 de locuriera a doua ca marime din tara dupa Starbucks din Iulius Mall Clujcare avea 320 de metri patrati pe trei niveluri.

Liberty Center, deschis in urma cu un an, avea initial cincicafenele distribuite pe cele trei niveluri, dar in prezent cinesuna la informatii, la telefonul afisat pe site-ul companiei,pentru a intreba ce cafenele gaseste in mall va primi un raspunsscurt - " Costa Cofee".

Mai exista o cafenea, Cup&Cino, deschisa de Octavian Radu,proprietarul grupului RTC, dar unitatea nu este independenta, ciplasata in interiorul librariei Diverta. In rest, cine vrea sa beao cafea merge in zona de food-court isi cumpara de la restaurantelefast-food, KFC, Burger King, McDonald's sau Spring Time.

In urma cu o luna, omul de afaceri Marius Ghenea, care a adusbrandul Testa Rossa pentru prima data in Romania in Liberty Center,a inchis cafeneaua de 130 de metri patrati de la parterul centruluicomercial in care a investit 250.000 de euro. Cauza? "Traficulscazut". Initial, Ghenea estima pentru 2009 sa depaseasca vanzaride 500.000 de euro cu prima cafenea.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu cafeneaua ACS de la etajul unual centrului comercial. Si Costa Coffee a pus problema retragerii,potrivit unor surse, dar in prezent Coffee Management, companiacare a adus in urma cu trei ani in Romania brandul britanic decafenele, negociaza reducerea masiva a chiriei, iar in functie derezultat va lua decizia sa iasa sau sa ramana in Liberty Center.Reprezentantii companiei nu au putut fi contactatti.

Si retailerii inchid unitati

Marinopoulos Coffee Company, care a inchis recent una dinunitatile Starbucks la nivel local, nu isi restrange insaactivitatea, o alta cafenea fiind deschisa in noul centru comercialdin vestul Bucurestiului AFI Palace Cotroceni, pe o suprafata de165 de metri patrati.

"Strategia noastra implica proximitatea fata de clienti, astfelincat acestia sa ne gaseasca cu usurinta in drumul lor spreserviciu, langa biroul unde lucreaza sau in mallul unde isi faccumparaturile. Romania este o piata importanta, de aceea evaluam incontinuare posibilitatea de a deschide noi cafenele atat inBucuresti, cat si in alte orase din tara", spune Kalfakakos.

Starbucks, care a rulat 3 mil. euro in 2008, potrivit datelor depe site-ul Ministerului de Finante, mai are cafenele in BucurestiMall, Baneasa Shopping City sau Plaza Romania.

Nu doar cafenelele au decis sa renunte la spatiile din LibertyCenter. La jumatatea lui octombrie, retailerul de incaltaminteBenvenuti, cu afaceri de 11,3 mil. euro in 2008, a schimbat loculdin mallul situat in zona Trafic Greu cu Afi Palace Cotroceni,deschis cel mai recent in vestul Bucurestiului.

De asemenea, si Rafar, divizia de fashion a RTC, a anuntat ca vamuta magazinul de articole pentru copii Kant-Pablosky, care seadreseaza clientilor cu venit mediu-superior, in Baneasa ShoppingCity, deoarece nu se pliaza pe targetul mallului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO