Companii

Start la exporturile de gaze din 2013. Petrom spune că nu se grăbeşte

Start la exporturile de gaze din 2013. Petrom spune că nu se grăbeşte

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

18.10.2012, 00:06 522

În două luni de zile, marii producători de gaze naturale din România, Petrom şi Romgaz, vor avea condiţiile tehnice necesare pentru a începe exporturile de gaze naturale, direct sau indirect, asta în contextul în care nu există suficientă producţie internă pentru a acoperi cererea locală.

"Până la sfârşitul anului vor fi făcute toate testele pentru exportul prin conducta Arad-Szeged (care leagă sistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria - n.red.)", a declarat Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Acum preţul intern la gazele naturale este de circa trei ori mai mic faţă de preţul importurilor din Rusia, sursă care acoperă aproape o treime din consum, tentaţia producătorilor de gaze de a-şi duce producţia peste graniţe, direct sau indirect, fiind justificată din punct de vedere financiar.

"La acest moment nu există intenţii de a exporta gaze. Ne vom concentra asupra vânzării de gaze în România, unde credem că există oportunităţi de piaţă, şi asupra optimi­zării lanţului valoric al gazelor", au declarat reprezen­tan­ţii Petrom. Oficialii Romgaz nu au comentat pe această temă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO