Companii

Statul le dă investitorilor în energie regenerabilă o schemă de sprijin de 10 mld. euro, dar nu s-a asigurat cât din aceşti bani se vor întoarce în ţară

Statul le dă investitorilor în energie regenerabilă o schemă de sprijin de 10 mld. euro, dar nu s-a asigurat cât din aceşti bani se vor întoarce în ţară

Autor: Roxana Petrescu

15.11.2011, 00:07 835

Statul român pune la bătaie o schemă de sprijin de peste 10 miliarde de euro pentru pro­iec­tele în energia verde, dar pe de altă parte nu are nicio siguranţă că aceşti bani care vor fi plă­tiţi din facturile populaţiei şi ale companiilor vor fi măcar parţial reinvestiţi în România.

Turbinele pentru proiectele eoliene sunt im­portate, şansele ca în România să se facă o fa­brică pentru acest tip de echipamente pălesc pe zi ce trece şi chiar investitorii în aceste par­curi recunosc că în afară de pietriş şi forţă de mun­că altceva nu prea folosesc de pe piaţa locală.

Pe de altă parte, grupuri mari precum CEZ au anunţat că vor folosi banii din schemele de sprijin pentru energia verde acordate de Româ­nia pentru a finanţa proiecte uriaşe de investiţii în ţara de origine, aceleaşi grupuri alegând să se retragă din proiecte energetice româneşti.

"Este una dintre cele mai generoase sche­me de sprijin, dacă nu chiar cea mai gene­roasă din Europa. Anecdotic vorbind, la o întâlnire un­de ţările vecine şi-au prezentat schemele de spri­­jin se vorbea de milioane de euro. Când le-am zis de cele 9-10 miliarde de euro credeau că nu vorbesc serios", a spus Mircea Cotoşman, con­­silier pe probleme de mediu în Ministerul Eco­­nomiei, în cadrul unei conferinţe organizate de Focus Energetic.

Investiţii de miliarde, dar puţin rămâne în România

Astfel, în timp ce ţări precum Bulgaria au stabilit o limită pentru investiţiile în energie verde luând în calcul gradul de suportabilitate al popu­laţiei şi al com-paniilor la creşterea factu­rilor la electricitate, precum şi situaţia sistemului energetic, România pune pe masă ajutoare de 10 miliarde de euro pentru această industrie până în 2020, dar nu are vreo garanţie că aceşti bani se vor întoarce în economia sa, deşi proiec­te energetice de miliarde de euro stau blocate în lipsa finanţărilor.

"În afară de ciment, pietriş şi forţă de mun­că, altceva nu prea se consumă local. Din infor­ma­ţiile mele, în alte ţări există obligativitatea să se consume mai multe resurse locale", a de­cla­rat Ovidiu Pop, directorul general al Verbund România, filiala locală a grupului austriac Ver­bund care are în derulare o investiţie de circa 300 de milioane de euro într-un parc eolian de 200 MW în comuna Casimcea (Dobrogea).

Astfel, deşi investiţiile în proiecte de ener­gie verde sunt de miliarde de euro, o mică parte din aceste sume rămâne local, restul fiind folo­site pentru achiziţia echipa­mentelor din ţări cu tradiţie în aceste domenii. Pe de altă parte însă, tocmai pentru susţinerea acestor investiţii statul român a creat o schemă de sprijin pe care chiar el o caracterizează ca fiind "printre cele mai ge­ne­roase la nivel european."

Analizăm, luăm în calcul, discutăm

"România are multiple proiecte în do­me­niul energiei care au nevoie de bani. Întrebarea este dacă nu cumva investitorii în energie verde care beneficiază de aceste scheme de sprijin ar putea cumva să fie stimulaţi pentru a reinvesti o parte din banii primiţi astfel în România", a spus Teodor Chirica, fostul director general al Nuclearelectrica.

Autorităţile însă spun că nu au fost luate acţiuni în acest sens, dar că este o ipoteză de lucru care merită analizată.

"Offset cred că este cuvântul pe care toţi îl ocolim şi o pondere mai mare pentru produsele ro­mâneşti pentru realizarea acestor proiecte. Este în agendă un astfel de subiect, dar trebuie să luăm în calcul faptul că discutăm despre investitori care nu vin la profituri foarte mari, care sunt îngrădiţi în ceea ce priveşte profitabi­litatea de legislaţia în vigoare. Să nu-i speriem pentru că sunt nişte elemente pe care nu le putem elimina chiar dacă ne dorim ca aceste com­panii să folosească echipamente locale pen­tru realizarea proiectelor", a mai precizat Cotoşman.

Cu băgare de seamă

Reprezentantul Ministerului Economiei a mai precizat că motivul pentru care România a pus la bătaie această schemă de sprijin de 10 miliarde de euro sunt obligaţiile pe care ţara le are de îndeplinit până în 2020 în ceea ce priveşte ponderea energiei verzi în consumul total de energie electrică.

"Este o chestiune de discutat (modalitatea în care statul român ar putea determina com­paniile care beneficiază de schema de sprijin să reinvestească o parte din banii obţinuţi astfel în eco­nomia locală - n. red.) este de explorat o ast­fel de posibilitate, dar cu mare băgare de seamă. Dacă dumneavoastră aţi investi într-o ţară, aţi lăsa acolo tot profitul? Cred că România trebuie să-şi câştige prin merit locul de con­trac­tor pentru acest tip de proiecte", a precizat Va­len­­tin Mircea, consilier în cadrul Consiliului Concurenţei.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţio­na­le de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), facturile la electricitate ar putea creş­te de anul viitor cu 2,5% din cauza energiei re­ge­ne­rabile şi a sprijinului de care aceasta beneficiază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO