Companii

Suceava atrage o investiţie de 780 mil. € în eoliene. Cine „aruncă“ banii în vânt?

Suceava atrage o investiţie de 780 mil. € în eoliene. Cine „aruncă“ banii în vânt?

Autor: Roxana Petrescu

20.10.2011, 00:05 2263

Unsprezece parcuri eoliene cu o capacitate de 516 MW în valoare de 780 de milioane de euro ar urma să fie construite în următorii doi ani în nouă localităţi sucevene, investitorul fiind o companie franceză, Filasa.

Moldova este creditată cu al doilea potenţial de vânt din România, după Dobrogea, regiunea având o serie de avantaje precum un proces de avizare mai simplu şi mai puţin cos­tisitor. Totodată, cum Dobrogea a fost deja inundată de eoliene, in­vestitorii vânează următorul loc cu vânt bun pentru a-şi monta turbinele, Moldova fiind noua destinaţie pentru acest tip de proiecte.
"Firma cu capital francez Filasa va investi în următorii doi ani 780 mil. euro în construcţia, în localităţi din ju­de­ţul Su­cea­va, a 11 par­curi eo­liene cu o putere insta­lată totală de 516 MW", a declarat preşe­din­tele Con­si­liului Judeţean Suceava, Gheor­ghe Flutur, citat de Me­diafax.
Compania Filasa a fost creată de un fost proprietar al magazinelor alimentare Leader Price, şi anume, de familia franceză Lacoste. În 2007, familia Lacoste a decis vânzarea celor circa 60 de magazine Leader Price pe care le avea în Franţa, iar din banii încasaţi s-a hotărât să facă investiţii în sectorul energiilor regenerabile în mai multe ţări, printre care se află şi România.

În afară de Filasa, francezii au mai înfiinţat şi firmele Fibusa şi Sanafi, potrivit informaţiilor furnizate la începutul anului trecut de către reprezentanţii Popovici Niţu & Asociaţii, casa de avocatură care-i asista pe francezi în planurile de dezvoltare a proiectelor eoliene în România. În acel moment, intenţiile francezilor erau de 400-600 MW, obiectivul final fiind construirea a 1.200 MW în mai multe regiuni din România.

Cele 11 parcuri eoliene vor fi construite în nouă localităţi su­cevene, Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Capul Câm­pu­lui, Drăgoieşti, Berchişeşti, Moara, Stroieşti, Ilişeşti şi Udeşti.
Flurur a mai menţionat că în cele 11 parcuri vor fi instalate 170 de turbine produse de danezii de la Vestas cu putere de 3 MW fiecare.
"Lucrările efective încep primăvara viitoare, urmând să fie executate în doi ani de zile", a spus mai spus Flutur.
În afară de Suceava, Botoşani, Vaslui şi Galaţi sunt alte oraşe din regiunea Moldovei care au captat interesul investitorilor în parcuri eoliene.
În prezent, sunt funcţionale proiecte eoliene cu o capacitate instalată apropiată de cea a unui reactor de la Cernavodă, cel mai mare fiind dezvoltat de cehii de la CEZ în comuna dobrogeană Fântânele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO