Companii

Technophar, 36 mil. dolari in echipamente farmaceutice

09.10.2006, 12:56 291

Compania Technophar, detinuta de omul de afaceri canadian de origine romana Herman Victorov, va investi aproximativ 36 de milioane de dolari (28,2 milioane de euro) in dezvoltarea unei noi capacitati de productie de masini pentru capsule cu destinatie farmaceutica.
Technophar a intrat pe piata locala in 1991 si are doua centre operationale de productie si distributie in localitatile Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita) si Cornu din jud. Prahova, al treilea urmand sa fie deschis la Chitila.
"Investitia initiala in centrul de la Chitila va fi de 16 mil. dolari (12,5 mil. euro), urmand ca intr-o faza ulterioara proiectul sa ajunga la 36 de milioane de dolari. Unitatea va fi operationala in primul trimestru al anului viitor", a declarat pentru Ziarul Financiar Herman Victorov, presedinte si CEO al companiei cu sediul in Ontario - Canada.
Compania este prezenta cu propriul stand la editia a 32-a a Targului Tehnic International Bucuresti, care se desfasoara in complexul expozitional Romexpo.
Firma Technophar a fost fondata in 1984 si dispune de centre de cercetare & dezvoltare, productie, distributie in Canada si Romania, personalul fiind aproape in intregime de origine romana.
Compania realizeaza in centrele sale masini care produc capsule tari de uz farmaceutic, precum si capsule moi, cu destinatie atat medicala, cat si de self care (produse de ingrijire personala).
Pretul de vanzare al unor asemenea echipamente poate atinge suma de 1,5 milioane de dolari (1,2 milioane de euro) in cazul capsulelor tari, pe segmentul capsulelor moi acesta variind intre 450.000 si 800.000 de dolari (360.000 si 640.000 de euro). Firma a investit pana acum 24 de milioane de dolari (peste 19 milioane de euro) in cele doua centre de productie. Prima investitie de acest gen a fost pornita in 1991 in judetul Prahova si de ea se ocupa Romcan, una dintre diviziile Technophar. Romcan a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 3,5 milioane de dolari (2,75 milioane de euro).
Cea de-a doua investitie a dus la crearea unei noi divizii, Micron, care functioneaza pe piata romaneasca din 1998.
Micron a raportat pentru 2005 o cifra de afaceri de 4,5 milioane de dolari (3,5 milioane de euro) si o marja de profit de 10 - 12%.
Cele doua fabrici din Romania ale Technophar au impreuna 190 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca puternic dupa deschiderea celei de-a treia locatii.
Fabrica de la Chitila va avea in prima faza 90 de locuri de munca, acestea urmand a urca la 150.
Technophar are peste 360 de angajati in Canada, dintre care 90% sunt de origine romana.
La nivel global, Technophar are o cifra de afaceri de 22 de milioane de dolari (18 milioane de euro), marja de profit fiind de 10%.
Piata in care compania canadiana a inregistrat cele mai mari vanzari este China, unde au fost livrate catre clienti 67 de masini pentru capsule tari si 3 pentru capsule moi.
Pe piata romaneasca au fost achizitionate patru masini producatoare de capsule tari de catre Gelcap. In intreaga lume, au fost vandute 176 de masini pentru capsule tari si 67 pentru capsule moi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO