Companii

Top 10 evenimente pe piaţa construcţiilor în 2013: de la insolvenţa Alpine şi vânzarea Deutek şi Bricostore până la noi fabrici de materiale

Top 10 evenimente pe piaţa construcţiilor în 2013: de...

Autor: Andreea Neferu

28.12.2013, 09:38 1148

Anul 2013 a fost marcat de continuarea insolvenţelor pe piaţa locală a construcţiilor, de o serie de tranzacţii, dar şi de deschiderea de noi fabrici de materiale de construcţii sau de malluri. ZF realizează până la finalul anului o retrospectivă în zece momente-cheie pe cele mai importante sectoare din business.

 

1)     Insolvenţa Alpine

Alpine SA, subsidiara locală a grupului austriac Alpine, aflat în faliment, a intrat în insolvenţă, la doar câteva luni după ce principalele contracte de infrastructură ale Alpine SA, şi an­ume construcţia centurii Braşovului şi a unui lot din auto­strada Nădlac – Arad, au fost reziliate de către CNADNR. În România, Alpine a înregistrat anul trecut afaceri de circa 115 milioane de euro cu circa 440 de angajaţi, fiind unul dintre cei mai activi constructori străini pe plan local şi fiind implicat într-o serie de proiecte de construcţii publice, dar şi private.

 

2)     Delta ACM câştigă un contract de 70 mil. euro în Algeria

Constructorul bucureştean Delta ACM 93, controlat de omul de afaceri Florea Diaconu, a câştigat două contracte în valoare cumulată de circa 70 de milioane de euro pentru construcţia a 2.750 de locuinţe sociale în localităţile Tebessa şi El Bayadh din Algeria. Acestea sunt primele contracte pe care compania le câştigă în Algeria, după ce a mai primit proiecte de construcţii în Irak şi Gabon, potrivit informaţiilor ZF. Contractele pentru construcţia celor 2.750 de locuinţe sociale au o valoare de circa 70 de milioane de euro, însă Delta ACM 93 ar urma să realizeze şi in­fra­struc­tura adiacentă acestora (străzi, sisteme de apă-canalizare etc.), pentru care compania ar urma să mai încaseze 20-30% din valoarea contractelor, adică 15-20 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

 

3)     Vânzarea Deutek către un fond al companiei Axxess Capital

Fondul de investiţii Advent International, care a vândut iarna trecută şi producătorul de medicamente Labormed, a realizat un nou exit prin vânzarea producătorului de vopsele Deutek, companie cu afaceri de 26 mil. euro anul trecut, către un fond al companiei Axxess Capital.

Advent cumpărase în 2005 compania Deutek, în portofoliul căreia se află branduri ca Danke!, Oskar şi Superweiss.

 

4)     AdePlast preia operaţiunile Düfa şI Schomburg

Antreprenorul român Marcel Bărbuţ, care controlează producătorul de materiale de construcţii AdePlast, a început un plan agresiv de extindere, inaugurând anul acesta o serie de fabrici pe cele trei platforme industriale ale companiei de la Oradea, Ploieşti şi Roman. Tot anul acesta AdePlast a preluat inclusiv operaţiunile locale ale Düfa, jucător din piaţa vopselelor, dar şi operaţiunile Schomburg România, companie prezentă pe piaţa de produse speciale (sisteme de hidroizolaţii, aditivi pentru mortare şi betoane etc.).

 

5)     Kingfisher cumpără Bricostore

Retailerul britanic de bricolaj Kingfisher a anunţat în aprilie preluarea de la compania franceză de retail Group Bresson a celor 15 magazine Bricostore din România, cu vânzări de 131 milioane de euro anul trecut. Kingfisher a plătit 35 milioane lire sterline (41,5 milioane euro) cash pentru cele 15 magazine achiziţionate de la Bricostore România, la care se adaugă preluarea unor datorii de 35 milioane lire, care au fost stinse imediat.

6)     Listarea AdePlast eşuează

Oferta inţială de vânzare de acţiuni (IPO) derulată de producătorul de materiale de construcţii AdePlast pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a eşuat, din cauză că investitorii au subscris mai puţin de 70% din acţiunile scoase la vânzare de companie, nivelul minim de închidere cu succes a operaţiunii.

7)     Umbrărescu dă afară 1.000 de oameni

Firma de construcţii Tehnostrade, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, a anunţat că va da afară 1.000 de oameni, în condiţiile în care compania mai are un singur contract de anvergură, pen­tru construcţia unui lot de autostradă pe traseul Lugoj-Deva, în valoare de 95 de milioane de euro.

 

8)     Noi fabrici în Moldova

Una dintre cele mai atractive zone pentru noile fabrici de materiale de construcţii este Moldova, unde de altfel puţine unităţi de producţie existau înainte de anii de boom. Una dintre companiile care au decis să înceapă producţia în Moldova este AdePlast. Compania a inaugurat în pri­măvară o fabrică de adezivi şi mortare uscate la Roman, în urma unei investiţii de circa 10 mil. euro, care se adau­gă celorlalte unităţi de producţie pe care AdePlast le are la Oradea, respectiv Ploieşti. Totodată, nemţii de la Henkel au inau­gurat tot în primăvară o fabrică de adezivi la Roznov, tot în judeţul Neamţ, în urma unei investiţii de circa 12 milioane de euro, în timp ce francezii de la Weber au început în iunie producţia în cadrul celei de-a treia fabrici de adezivi de pe plan local, situată la Stroieşti, în apropiere de Suceava, unde a investit 7 milioane de euro.

 

9)     Malluri noi în Bucureşti şi în ţară 

Austriecii de la Raiffeisen Evolution au investit 130 de milioane de euro în mallul Promenada din nordul Bucureştiului, cu o suprafaţă închiriabilă de 35.000 mp, cel mai important centru comercial finalizat în ultimii trei ani în Capitală. Per total, anul acesta au fost finalizate cinci noi centre comerciale la nivel naţional în urma unor investiţii de 300 mil. euro, stocul de retail modern fiind astfel majorat şi în Constanţa, Galaţi, Ploieşti şi Botoşani.

 

10) Inaugurarea parcului de afaceri Floreasca Park

Investiţia în parcul de afaceri Floreasca Park, cel mai mare proiect de birouri finalizat pe piaţa locală în acest an, cu o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp, s-a ridicat la 70 de milioane de euro. Investiţia din nordul Capitalei a fost realizată de compania Portland Trust şi finanţată de BCR, iar cel mai important chiriaş este grupul american Oracle.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO