Companii

Topul celor mai ieftine garsoniere si apartamente noi finalizate in Bucuresti

Topul celor mai ieftine garsoniere si apartamente noi finalizate in Bucuresti

Proiectul Rasarit de Soare dezvoltat de Conarg in cartierul Titan are aproape 1.000 de apartamente

04.11.2009, 23:30 998

Garsoniere finalizate la 40.000 de euro si apartamente ce seincadreaza chiar si in programul "Prima casa", care impune unplafon al creditului de 60.000 de euro. In urma cu doi ani, astfelde preturi pareau aproape imposibile, mai ales in cazulansamblurilor cu mai multe sute de locuinte - care beneficiaza ingeneral si de facilitati, precum spatii comerciale sau locuri dejoaca pentru copii. Singurele optiuni care se incadrau atunci inpreajma valorilor de mai sus erau locuintele de la periferie, ceeace e valabil si acum, numai ca ofertele actuale sunt ale unorlocuinte gata finalizate sau care vor fi gata in acest an.

Mai ieftin, dar la periferie
"Este foarte greu sa gasesti oferte de asemenea gen inzone semicentrale sau care nu sunt la marginea Bucurestiului.Costul de achizitie al terenului a fost mai mare cand au inceputproiectele, costurile de constructii au fost mai mari - una e saintri de sute de ori cu camioanele in oras si alta e saconstruiesti la periferie - si nici dezvoltatorii proiectelor dinzone mai bune nu vor inca sa coboare preturile", comenteazaValentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania,companie imobiliara care are la intermediere cel mai mareportofoliu de apartamente atat noi, cat si vechi.
Cele mai ieftine oferte pentru garsoniere si apartamente cu douacamere sunt, intr-adevar, pentru proiecte rezidentiale situate inzone marginase ale orasului, precum Prelungirea Ghencea, iesireaspre autostrada Soarelui sau Titan. Cea mai ieftina garsoniera,spre exemplu, este in proiectul Rasarit de Soare dezvoltat deConarg in cartierul Titan. Garsoniera are o suprafata construita de47 de metri patrati si un pret de 40.990 de euro, fiind urmata intopul BUSINESS Magazin de o garsoniera din proiectul Confort Cityla un pret de 41.475 de euro. Situatia este similara si in cazulapartamentelor cu doua camere, unde cele mai ieftine oferte sunttot in cadrul unor proiecte amplasate in zone marginase.Cititi in fiecare numar al revistei BUSINESS Magazin cele mai interesante topuri de pe pietele importante.
Un astfel de proiect este Confort City, dezvoltat de catre oameniide afaceri Robert si Ionut Negoita la aproximativ patru kilometride hotelul Rin Grand, ce apartine, de asemenea, celor doi frati."Noi ne-am adaptat foarte rapid noilor conditii din piata si amfost nisati din start: am tintit clasa medie", afirma IonutNegoita. Proiectul, care va reuni in total circa 1.500 de locuinte,este unul din putinele de pe piata ce ofera apartamente cu douacamere la un pret cuprins in plafonul stabilit pentru programulguvernamental "Prima casa".

Suprafete mici
Acest lucru este posibil in primul rand prin faptul ca locuinteleau o suprafata utila redusa - 39 de metri patrati, comparativ cu osuprafata medie de 50 de metri patrati pentru un apartamentconstruit inainte de 1989. In al doilea rand, "am putut reducepreturile deoarece noi avem toate companiile implicate in procesulde dezvoltare a unui proiect, si proiectare, si constructie",explica omul de afaceri. Acelasi avantaj a fost folosit si de catredezvoltatorul proiectului Rasarit de Soare, care face parte dingrupul Conarg, asa incat dezvoltatorul a putut reduce recentpreturile pe metru patrat, cu un procent ce creste odata cu numarulcamerelor, motivul fiind legat de incadrarea a cat mai multelocuinte in plafonul de 60.000 de euro al programului "Primacasa".
In cazul clasamentului de fata, cele mai ieftine cinci garsonierese incadreaza fara probleme in plafonul de 60.000 de euro, darexista si oferte in zone mai bune care sa indeplineasca acestcriteriu - precum cele ale Greenfield (nordul Capitalei) sau GhicaPlaza (est). Oferta se ingusteaza in ceea ce priveste apartamentelecu doua camere care se incadreaza in "Prima casa". Doar ConfortCity si Style Residence, din randul marilor ansamblurirezidentiale, au apartamente cu doua camere la acest pret, potrivitdatelor comunicate de dezvoltatori.
Oferte similare se gasesc si in cazul unor proiecte cu unamplasament mai bun, insa acestea sunt de cele mai multe ori aflatein faze incipiente de constructie.
Este posibila insa dezvoltarea unui apartament cu doua camereintr-o zona mai buna care sa fie vandut la un pret de 60.000 deeuro? Valentin Ilie ia un pix si face cateva calcule.
"Da, se poate, si chiar cu un profit bun. Insa sa se apuce acum detreaba, cand constructia costa mai putin si cand ai si sanse sagasesti un teren la un pret de activ cu probleme(distressed)."
Legat de ofertele actuale, Ilie considera ca doar investitoriiaflati in dificultati foarte mari, care au cumparat in trecutfoarte multe apartamente si care nu pot finaliza acum tranzactiile,vor fi fortati sa vanda la preturi mici, chiar daca pot iesi inpierdere - "sau dezvoltatorii aflati la final de vanzari si cares-au saturat".

Cititi mai mult pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO