Companii

Torbjorn Bodin, Radisson SAS: Hotelul inregistreaza profit operational

Torbjorn Bodin, Radisson SAS: Hotelul inregistreaza profit operational

Torbjorn Bodin, general manager al Radisson SAS: Am incheiat deja circa 150 de contracte corporate pentru anul viitor.

18.11.2008, 19:09 38

"Hotelul inregistreaza deja profit operational. La nivelul lantului avem nevoie de un venit mediu pe camera de 55 de euro pentru ca hotelul sa fie pe profit", a spus Torbjorn Bodin, general manager Radisson SAS, fara a preciza insa la cat se ridica venitul mediu pe camera in cadrul hotelului.

Potrivit unui studiu Deloitte, venitul mediu pe camera al hotelurilor din Capitala in perioada septembrie 2007-septembrie 2008 a fost de 73 de euro, cu 8,2% mai scazut fata de aceeasi perioada anterioara.
Desi criza financiara a dus la o diminuare a gradului de ocupare la nivelul intregii piete, iar Radisson SAS nu si-a atins gradul de ocupare estimat initial, Bodin este increzator in ceea ce priveste ocuparea pozitiei de lider de piata, care este in prezent detinuta de JW Marriott.
"Cu siguranta ca o parte dintre clientii actuali vin sa testeze produsul, dar cred ca vom avea continuitate in acest sens. Am incheiat deja circa 150 de contracte corporate pentru anul viitor", a spus Bodin, care a afirmat ca pe langa o scadere a cererii, anul viitor ar putea aduce si o diminuare a perioadei petrecute de un client la hotel.
Bodin nu se asteapta insa la o scadere dramatica a acestui indicator si considera ca principalul motiv pentru care piata ar putea sa scada nu este reprezentat de criza, ci de numarul mai mare de zboruri in si dinspre Romania, care ofera o mobilitate mai mare.
"Un client petrece in medie 2,5 nopti la Radisson SAS. Este o medie buna avand in vedere ca Bucurestiul este o destinatie de business. S-ar putea ca acest indicator sa scada putin, la 2,4-2,3 nopti, dar nu neaparat pe fondul crizei, cat mai ales pentru ca exista un numar mai mare de zboruri disponibile", a spus el.
De asemenea, criza financiara desi va determina o scadere a cererii, nu va aduce si tarife mai mici.
"Tariful mediu de la deschidere al hotelului a fost de 150 de euro si urmarim sa ne mentinem la acest nivel. Nu cred ca tarifele pe piata vor scadea din cauza crizei si nici nu cred ca sunt mai ridicate decat in alte tari. La contractele corporate pe care le incheiem sunt tarife apropiate cu cele ale oricarei alte tari din Europa", a adaugat Bodin.
Fostul hotel Bucuresti, care a necesitat o investitte de 70 de milioane de euro, a fost deschis partial in luna mai a acestui an, deschiderea oficiala avand loc in septembrie. Perioada verii nu este cea mai buna pentru hotelierii din Capitala, avand in vedere ca cea mai mare parte a veniturilor acestora este generata de traficul de business. In lunille mai-august Radisson SAS a cazat insa grupuri de turisti, in special din SUA.
"In timpul verii am avut grupuri de turisti care s-au cazat la noi, un numar ridicat dintre acestia fiind americani. Nu putem spune daca numarul lor a scazut din cauza crizei pentru ca e o perioada destul de scurta la care ne raportam. De asemenea inregistram un numar considerabil de clienti din tari precum Germania, Franta, Scandinavia sau Marea Britanie. Circa 90% dintre clientii nostri sunt straini", a spus Bodin, care a precizat ca unul dintre avantajele hotelului este acela ca face parte dintr-un lant international, 25% dintre clienti ajungand la Radisson SAS prin sistemul international de rezervari de care dispune lantul.
In afara de cele 424 de camere hotelul dispune si de 12 sali de conferinta, cu o capacitate totala de circa 1.000 de persoane.
"Ne asteptam ca 40%-50% din cifra noastra de afaceri sa vina din segmentul de food&bevrages si restul din cazare. Pana acum acest segment de evenimente a avut o contributie mai mare la venituri", a spus managerul Radisson SAS.
Pe piata locala Radisson SAS concureaza atat cu JW Marriott, cat si cu Hilton, InterContinental, Crowne Plaza sau Howard Johnson.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO