Companii

Tot mai multi antreprenori renunta la malluri pentru locatii „la strada”

Tot mai multi antreprenori renunta la malluri pentru locatii „la strada”

1: Marius Ghenea, proprietarul cafenelelor Testa Rossa: Am avut si propuneri de a intra in alte centre comerciale, dar ne-am dat seama ca rezultatele acolo sunt foarte slabe. Solutia o reprezinta locatiile stradale bine alese; 2: Dragos Petrescu, proprietarul restaurantelor City Grill, Caru’ cu Bere, Hanu' Berarilor, a anuntat recent ca dezvoltarea businessului sau se va face doar in unitati independente, iar in malluri nu va mai deschide „nici gratis”

22.10.2009, 23:15 27

Decizia de retragere a celor doua cafenele din malluri a fostluata ca urmare a scaderii traficului si implicit a vanzarilorcompaniei.

"Suntem in discutii cu cativa proprietari pentru spatiistradale, dar deocamdata nu am semnat niciun contract. Am avut sipropuneri de a intra in alte centre comerciale, dar ne-am dat seamaca rezultatele acolo sunt foarte slabe. Solutia o reprezintalocatiile stradale bine alese", a declarat Marius Ghenea, careadmite ca cel mai devreme va deschide o cafenea in prima parte aanului viitor, iar restul unitatilor vor fi lansate pe principiul"vazand si facand".

Italian Coffee Concept, compania prin intermediul careia a fostadus brandul Testa Rossa in Romania, a anuntat anul trecut ca vadeschide opt cafenele in trei ani. Ghenea spune ca se va tine deacest plan, dar incepand cu 2010, an pe care insa il vede la fel deslab pentru piata cafenelelor ca si pe cel in curs.

"Consumatorii se vor retine de la a face cheltuieli care nu tinde stricta necesitate. Daca banii pentru distractie si relaxare nuvor fi eliminati complet, vor reprezenta o pondere mai mica inportofelul romanului, care de asemenea va fi mai subtire. Cu toateacestea, cultura cafelei este la inceput, de aceea este posibil capiata sa creasca in urmatorii ani", este de parere Ghenea.

"Nici gratis" in mall

Multi antreprenori au inceput sa analizeze foarte seriosposibilitatea relocarii unor unitati din centrele comerciale pefondul scaderii dramatice a traficului. Dragos Petrescu,proprietarul restaurantelor City Grill, Caru' cu Bere, Hanu'Berarilor, Buongiorno si al cafenelelor City Cafe, care au rulatcirca 15,2 mil. euro in 2008, a anuntat recent ca dezvoltareabusinessului sau se va face doar in unitati independente, nicidecumin centre comerciale, unde a si inchis pana acum unitatileneprofitabile si unde nu va mai deschide "nici gratis", dupa cum aspus chiar el.

Alti jucatori au stabilit inca de la inceput sa nu mearga inmalluri, Tudor Niculescu de la Turabo si Florin Balu care detinereteaua fast-food Snack Attack fiind doar doi dintre cei care s-auextins stradal si au luat ca alternativa cladirile de birouripentru noi unitati.

Chiar daca nivelul chiriilor a scazut semnificativ, in unelecazuri cu pana la 50%, multi retaileri se descurca greu deoarececheltuielile raman in continuare ridicate. Mondex, producatorul deciorapi intrat in acest an in insolventa, a dat vina pe chiriilemari din malluri pentru situatia dramatica in care a ajuns. Sicompaniile mari, ca McDonald's si US Food Network, operatorulrestaurantelor KFC, se feresc de centrele comerciale, mai ales decele din provincie, unde vanzarile scad mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO