Companii

Trei din patru masini, cumparate pe credit

19.10.2004, 00:00 15

Vanzarile de masini noi au crescut in primele noua luni ale anului, cu aproape 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 122.700 de unitati, reiese din statisticile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
"Puterea de cumparare este in crestere, iar serviciile financiare, fie ca este vorba de credit sau leasing au ajuns la o pondere de 75% din vanzarile de masini", explica Brent Valmar, presedintele APIA, cresterea inregistrata in acest an.
El spune ca piata auto romaneasca devine din ce in ce mai concurentiala, fiind lansate foarte multe modele noi simultan sau la momente foarte apropiate de lansarile de pe pietele din vestul Europei.
Spre deosebire de ultimii ani, marcile produse in Romania au reusit in acest an sa faca fata cu brio marcilor de import.
Dacia a inregistrat in primele noua luni ale anului vanzari totale de 38.307 unitati pe segmentul autoturismelor, in crestere cu 29,1% fata de perioada similara a anului trecut, in vreme ce comenzile pentru autoturismele Daewoo au avansat cu 36,9% la 20.408 unitati.
"Am livrat pana acum aproape 8.100 de masini Dacia Logan, si peste 500 de unitati la export. Nu este insa vorba de masini livrate pentru a fi comercializate in alte tari ci masini folosite pentru lansarile comerciale din aceste tari", spune Constantin Stroe, vicepresedinte Automobile Dacia.
El spune ca in prezent Dacia Logan a fost lansata pe cinci piete in afara Romaniei, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie lansata pe alte cinci piete.
"Am ajuns la o capacitate de productie de 270 de modele Logan in doua schimburi. Vom ajunge la 300 de unitati pe zi la sfarsitul lunii noiembrie , iar de anul viitor, o data cu introducerea celui de-al treilea schimb ,vom atinge capacitatea de productie maxima de 450 de unitati Logan pe zi", a mai spus Stroe.
Liderul pietei auto de import a fost in primele trei trimestre ale acestui an, la fel ca si in ultimii trei ani, marca Renault. Francezii au inregistrat o crestere de 11,4% a vanzarilor de autoturisme, pana la 7.379 unitati, pe locul doi fiind situata Skoda cu o crestere de 13,8% (5.267 unitati), Peugeot (4.649 unitati) si Volkswagen (4.352 unitati).
In clasamentul modelelor de import conduce, ca si anul trecut, Renault Clio, cu 3.407 unitati, urmat de Renault Megane (3.186 unitati), care ocupa in primele noua luni din 2003 cea de-a treia pozitie, si Skoda Octavia (2.996 unitati), plasata anul trecut pe locul secund. Urmatoarele doua pozitii sunt detinute de Skoda Fabia - 1.981 unitati si Peugeot 206 - 1.840 unitati.
Ponderea automobilelor cu motorizare diesel a fost, in primele trei trimestre ale acesti an de 52,6%, comparativ cu 57,4% in primele noua luni ale anului trecut. Explicatia acestei involutii este reprezentata, spun analistii APIA, de scaderea ecartului de pret intre benzina si motorina in ultima perioada.
Vanzarile de masini noi pe piata romaneasca vor ajunge anul acesta la cel mai mare nivel de dupa revolutie. Potrivit estimarilor APIA, vanzarile totale vor depasi 170.000 de unitati la nivelul intregului an.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO