Companii

Un fond de investitii spaniol aloca 160 mil. euro pentru proiecte eoliene

01.12.2008, 15:55 39

Fondul de investitii spaniol Taiga Mistral, care are in dezvoltare un proiect de 300 de milioane de euro in Polonia, spune ca in urmatorii patru ani intentioneaza sa investeasca 160 de milioane de euro pentru realizarea unor parcuri eoliene cu o capacitate de circa 100 MW in mai multe zone din Romania.

"Vom investi in Romania in ferme eoliene in cele doua zone considerate proprice pentru astfel de investitii: pe malul marii si in zona muntoasa din centrul tarii. Ne asteptam sa dezvoltam proiecte de 100 MW in urmatorii patru ani, ceea ce ne aduce la un nivel al investitiilor de 160 de milioane de euro. Analizam in prezent anumite proiecte si vom investi in achizitia celor mai avansate, astfel incat sa ne indeplinim obiectivul stabilit pentru 2012", au declarat reprezentantii companiei.
Reprezentantii Taiga Mistral spun ca nu vor avea dificultati in obtinerea finantarilor pentru proiectele avute in vedere.
"Vom colabora cu dezvoltatori locali, dar deocamdata nu putem da mai multe informatii. Avem suficiente posibilitati financiare pentru dezvoltarea si construirea acestor ferme eoliene, precum si experienta tehnica necesara", au mai precizat reprezentantii companiei.
Potrivit surselor citate, in afara de proiectul din Polonia pe care compania il are in dezvoltare de circa un an, Taiga Mistral a mai participat la dezvoltarea unor priecte eoliene in Spania, Germania, precum si in alte tari din Europa de Est.
Cel mai mare proiect eolian care urmeaza sa fie dezvoltat pe plan local anuntat pana in prezent este realizat de grupul de utilitati ceh CEZ. Cehii au cumparat recent un proiect de 600 MW localizat in Dobrogea de la un fond de investitii polonez, Continental Wind Partners. Valoarea totala a investitiei in acest proiect care ar urma sa intre in functiune in 2010 se ridica la 1,1 miliarde de euro, suma care include si valoare tranzactiei.
Desi de la inceputul anului piata a asistat la o adevarata explozie a anunturilor privind investitiile in proiecte de producere a energiei electrice din surse eoliene, jucatorii spun ca in actualele conditii de piata doar cei puternici vor putea sa-si duca la capat planurile anuntate. In contextul in care barilul de titei a cazut pe pietele internationale, ceea ce face ca pretul de producere a energiei din surse conventionale sa fie mult mai scazut decat cel al energiei regenerabile, investitorii au inceput sa se gandeasca de doua ori inaninte de a-si aloca banii in "energia verde".
Finantarea care devine din ce in ce mai dificila va fi o piedica pentru majoritatea dezvoltatorilor de proiecte eoliene in conditiile in care amortizarea investitiei va dura mai mult decat in planurile initiale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO