Companii

Un grup german negociaza o achizitie in servicii energetice

31.01.2010, 23:11 44

Reprezentantii grupului german Techem, specializat in furnizareade servicii din domeniul energiei, iau in considerare achizitiaunei companii locale de profil.
"Exista doua modalitati de extindere a unei companii, fie organic,prin reinvestirea profitului, fie prin achizitii. In prezent suntemin discutii cu companii locale din domeniu, insa este prea devremepentru a discuta despre valoarea tranzactiei", a declarat WojciechLubiniecki, directorul regional al Techem pentru Europa deEst.
Tranzactia ar fi a doua realizata de Techem pe piata locala, dupaachizitia din 2007 a companiei Servito din Arad, tranzactie care laacea vreme s-a cifrat la aproximativ 5 mil. euro.
"Preturile in 2007 erau cu mult peste cele actuale si astfelapreciez ca o eventuala tranzactie nu va depasi 5 milioane deeuro", a adaugat Lubiniecki.
Pentru acest an, reprezentantii Techem apreciaza ca piata derepartitoare de caldura va stagna la circa 2,6 milioane de unitati,instalate in prezent, o revenire a consumului fiind posibila celmai devreme din 2011. Potrivit propriilor estimari, doar 46% dinapartamentele din Romania sunt dotate cu repartitoare de caldura,piata potentiala pentru astfel de echipamente fiind apreciata la309 mil. lei (73,5 mil. euro). In prezent, pretul repartitoarelorTechem variaza intre 70 si 140 de lei, preturi care includ sicostul robinetilor termostatici.
"Ne vom concentra pe serviciile postinstalare, care de fapt suntcore-businessul Techem", a mai spus Lubiniecki. Serviciilepostinstalare presupun colectarea datelor furnizate de repartitoaresi esalonarea costurilor cu energia termica pe fiecare apartamentin functie de consum.
Techem Energy Services a avut in 2008 o cifra de afaceri de 2,1mil. euro si pierderi de 3,7 mil. euro, potrivit datelorMinisterului de Finante. In acelasi an compania avea 110angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO