Companii

Un milion de euro pe luna pentru Iulius Mall Timisoara

23.02.2006, 20:19 42

Oficialii Iulius Group, care opereaza mall-urile de la Iasi si Timisoara, estimeaza ca anul acesta cele doua entitati vor inregistra o cifra de afaceri totala de aproape 21 mil. euro in 2005. Contributia cea mai mare la atingerea acestei cifre o va avea mall-ul din Timisoara pentru care Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group, estimeaza o cifra de afaceri de 12 milioane de euro, cu aproape 35% mai mult decat cel din Iasi.

"Iulius Mall Timisoara a fost un proiect greenfield. La fiecare mall nou construit castigam o anumita experienta si, ca urmare, in 2008 mall-ul pe care il vom deschide la Cluj va trebui sa fie cel mai bun", a declarat Dascalu.

Complexul de la Iasi a fost inaugurat in 2000, iar pentru anul acesta, oficialul grupului estimeaza o cifra de afaceri de 8,9 milioane de euro, cu 62% mai mare fata de 2005. Mall-ul din Timisoara a fost inaugurat in octombrie anul trecut, iar, o luna mai tarziu, compania a castigat licitatia pentru construirea unui complex comercial la Cluj.

Dascalu a declarat ca spera ca in cel mult trei luni sa se demareze constructia mall-ului clujean, iar in septembrie-octombrie 2007 acesta sa poata fi inaugurat. Iulius Group va fi manager de proiect, iar firmele care vor construi mall-ul vor fi exclusiv clujene. Pe parcursul investitiei se vor crea peste 1.500 de noi locuri de munca, iar dupa finalizare alte 2.000.

Omul de afaceri sustine ca studiile de fezabilitate efectuate pentru complexul clujean estimeaza pentru primul an de functionare o cifra de afaceri de aproximativ 11-12 milioane de euro, la un volum de vanzari preconizate de minimum 85 de milioane de euro.

Studiile au luat in calcul o chirie pentru spatiile comerciale cuprinsa intre 10-30 euro/mp. "De doi ani suntem rugati sa deschidem un mall la Cluj, asa ca toate firmele care opereaza in mall-urile din Timisoara si Iasi de-abia asteapta sa vina aici. La acestia se vor adauga alti clienti noi pentru care nu am avut spatii in celelalte mall-uri", a spus Dascalu.

Investitia de la Cluj este estimata la 45 de milioane de euro, finantarea fiind asigurata din fonduri proprii si imprumuturi bancare.

Iulius Mall Iasi a implicat in momentul deschiderii o investitie de 7,6 milioane de euro, o parte fiind finantata de Emporiki Bank.

Complexul a fost extins anul acesta in urma unei investitii de 6 milioane de euro, finantarea fiind asigurata de aceeasi banca. De asemenea, 80% din cele 45 de milioane de euro investite in Iulius Mall Timisoara au provenit de la BCR.

"Pentru investitia de la Cluj vom face o selectie a finantarilor, pentru ca in acest moment toate bancile stau la usa noastra cu oferte. O vom alege pe cea mai buna", a spus omul de afaceri.

Complexul va avea o suprafata construita de 27.775 mp si o suprafata inchiriabila pentru comert retail de 11.787 mp, plus ancore.

Mall din Cluj va cuprinde un supermarket de 5.747 mp, un cinematograf multiplex cu 5 sali si o capacitate totala de 700 de locuri, 12 fast-food-uri, 2 restaurante, 5 baruri, o sala de fitness, patinoar si un parc de joaca pentru copii.

Iulius Group a fost infiintata de Dascalu in 1991, primul obiect de activitate fiind fabricarea si comercializarea de produse vestimentare, accesorii din piele si incaltaminte.

Firma s-a extins si si-a creat o retea de opt magazine, deschise in cele mai importante orase din tara.

Dascalu este unul dintre cei mai importanti operatori pe piata imobiliara din zona de vest a tarii si din Moldova, avand o avere estimata la 115 - 120 mil. dolari. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO