Companii

Vanzari de 30 mil. euro pentru Gedeon Richter

08.02.2007, 19:57 19

Grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter a inregistrat anul trecut vanzari de 37,3 milioane de dolari (30 mil. euro) in Romania, cu peste 19% mai mari comparativ cu rezultatele obtinute in anul precedent, potrivit informatiilor grupului maghiar.
Grupul Richter este prezent pe piata romaneasca prin intermediul subsidiarei sale, Gedeon Richter Romania, cu sediul in Targu-Mures si prin intermediul unei reprezentante proprii pe piata romaneasca, Richter Gedeon.
Gedeon Richter Romania, fosta fabrica Armedica achizitionata in 1998, a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 20,5 mil. dolari (16,5 mil. euro), in crestere cu 19,2%, in timp ce reprezentanta Richter Gedeon a raportat anul trecut vanzari in crestere cu 19,5%, pana la 16,8 mil. dolari (13,5 mil. euro), pe fondul cresterii vanzarilor inregistrate de gama de contraceptive orale.
Anul trecut, grupul maghiar a fost deosebit de agresiv pe segmentul de retail farmaceutic cumparand mai multe retele de farmacii prin intermediul diviziei locale Gedeon Richter Farmacia. In acest moment, compania detine drepturi de operare asupra a mai mult de 60 de farmacii de pe piata romaneasca. Potrivit reprezentantilor companiei, aceste achizitii au ca scop intarirea pozitiei detinute pe piata romaneasca de grupul Richter.
In 2006, compania a achizitionat cinci distribuitori de medicamente, respectiv Sibofarm Sibiu, Activ Pharma, TMT, ABC si Dita Bucuresti, potrivit Mediafax. Cea din urma achizitie a fost realizata in luna decembrie a anului trecut si a fost cel de-al doilea cel mai important deal realizat pe segmentul de distributie de medicamente. Preluarea grupului Dita a costat grupul Richter 14,5 milioane de euro, compania bucuresteana ingloband trei companii farmaceutice cu sediul in Bucuresti, Cluj si Craiova. Afacerile grupului Dita ocupa insa peste 3% din piata de profil din Romania, ceea ce va determina o crestere a cotei de piata detinuta de grupul ungar pe segementul vanzarilor angro la 4,5%.
Pe piata locala de distributie de medicamente, cea mai importanta achizitie din 2006 a fost preluarea pachetului majoritar de actiuni al distribuitorului Farmexpert, detinut de omul de afaceri Eugen Baciu, de catre grupul german ANZAG.
Grupul Richter are 8.527 de angajati si a inregistrat in 2006 o cifra totala de afaceri de 997,2 milioane de dolari
(804 mil. euro), in crestere cu 15,4% fata de 2005 si un profit net de 238,9 milioane dolari (191 mil. euro), in crestere cu 9,4% fata de anul precedent.
Gedeon Richter Romania este detinuta in proportie de 99,1% de grupul ungar Gedeon Richter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO