Companii

Vitali Matchitski, omul care ţine în mâini soarta Alro, a venit la Hidroelectrica să negocieze energia pentru combinat, dar fără rezultate

Vitali Matchitski, omul care ţine în mâini soarta Alro, a venit la Hidroelectrica să negocieze energia pentru combinat, dar fără rezultate

Autor: Roxana Petrescu

12.07.2012, 00:07 1559

"A venit chiar Matchitski la aceste negocieri. A fost o atmosferă destinsă, dar neproductivă. Ei au venit cu o contraofertă, dar care este încă departe de ceea ce ne dorim noi din aceste negocieri. Alro trebuie tratat diferenţiat, pentru că este un consumator mare cu mii de angajaţi, dar şi noi avem problemele noastre. Dacă pe celelte contracte directe ne aşteptăm să avem un rezultat săptămâna viitoare, în cazul Alro negocierile pot dura până la finalul acestei luni", a declarat Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, firma desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă.

Interesul lui Matchitski faţă de contractul cu Hidroelectrica este justificat în contextul în care Alro a cumpărat anul trecut de la Hidroelectrica, în baza unui contract direct, aproape 2,5 TWh de energie pentru care a plătit 322,4 milioane de lei (circa 76 de milioane de euro). Astfel, compania a plătit pentru fiecare MWh pe care l-a consumat numai 129,2 lei, cel mai mic preţ dintre toate contractele Hidro­electrica, în contextul în care preţul de pe platforma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM a fost în 2011 de circa 162 de lei pe MWh, în timp ce preţul spot a ajuns la 221 de lei pe MWh.

Cum a devenit Alro prioritate naţională?

În 2010, contractul de achiziţie al energiei semnat între Alro şi Hidroelectrica a fos prelungit până în 2018. Prelungirea contractului direct cu Alro a venit după ce premierul din acea vreme, Emil Boc, a semnat un document trimis de fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, prin care şi-a exprimat acordul ca industria primară de aluminiu să fie considerată domeniu prioritar pentru economia naţională.

În noul contract semnat în 2010, preţul energiei pentru cel mai mare consumator de electricitate din România a variat pentru prima dată în funcţie de evoluţia cotaţiei aluminiului la nivel internaţional.

"Statistica la nivel mondial arată că toţi producătorii de aluminiu beneficiază de alimentarea cu energie electrică din sursa hidro în procent de circa 75% din consum total, aceasta permiţând menţinerea costurilor pe tona de aluminiu produs la un nivel competitiv care să asigure participarea şi tranzacţionarea produsului la bursă, respectiv la London Metal Exchange", se arată în documentul redactat de Videanu.

Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, firma desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica: "Chiar şi în contractul colectiv de muncă sunt anumite probleme. Angajaţii Hidroelectrica au acum 59 de sporuri, prime de concediu în valoare totală de 29 de milioane de lei, adică o primă de 5.500 de lei pentru fiecare salariat. Săptămâna viitoare ar trebui acordate prime de 2 milioane de euro la Sfântul Ilie. Cheltuielile salariale pentru Hidroelectrica şi pentru Hidroserv-uri sunt de 170 de milioane de euro în total, dar productivitatea muncii este foarte scăzută."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO