Companii

Volksbank intra in hora bancilor care au de recuperat milioane de euro de la dezvoltatori

Volksbank intra in hora bancilor care au de recuperat milioane de euro de la dezvoltatori
27.01.2010, 23:14 67

Banca austriaca Volksbank este unul dintre principalii creditoriai firmei Cefin Real Estate Alpha, parte a grupului italian Cefin,ai carui actionari au solicitat intrarea in insolventa dupa ceansamblul rezidential care urma sa fie dezvoltat a fost blocat.

Bancile sunt de cele mai multe ori principalii creditori aifirmelor din imobiliare care se confrunta cu procedura insolventei,Bank of Cyprus avand creante la firma Sigma Proiect (dezvoltatorulSigma Residence), Alpha Bank la Copper Beech Capital (dezvoltatorulBlue Tower), in timp ce Piraeus Bank a finantat companiile OzerConstruction (dezvoltatorul Belleview Sinaia), dar si Euro Habitat,dezvoltatorul proiectului Planorama din Colentina, care la randullui are dificultati financiare.

Bancherii de la Raiffeisen s-au confruntat si ei cu dezvoltatoriimobiliari cu probleme financiare, astfel ca dupa intrarea infaliment a firmei EFG Crevedia Development austriecii au vandutprin licitatie un teren de 124 de hectare pentru 11 milioane deeuro pentru a-si recupera creantele.

Printre creditorii firmei Cefin Real Estate Alpha se numara siInvestkredit Bank, compania Romprest Service si constructorul elenEdrasis Psallidas, care a avut un contract de 4,7 milioane de eurocu Cefin pentru lucrari de excavare si fundatie la ansamblulCortina Residence.

Reprezentantii Cefin Real Estate, Volksbank si Edrasis nu aucomentat informatiile pana la inchiderea editiei.

In cadrul acestui proiect urmau a fi construite 271 deapartamente intr-un bloc cu 13 etaje din zona parcului Herastraudin Bucuresti, a carui finalizare era programata pentru anultrecut. Cefin avea spre vanzare apartamentele la un pret de 2.500de euro/metrul patrat, cea mai ieftina locuinta - o garsoniera de76 mp - avand un pret de 169.000 de euro plus TVA, potrivit datelorcomunicate de companie in 2008.

Potrivit celor mai recente date disponibile, de la sfarsitulanului 2007, firma Cefin Real Estate Alpha, controlata de familiaAlbarosa, avea datorii totale de 81 de milioane de lei, respectiv24 de milioane de euro.

Cefin este cel mai mare dealer Iveco de pe piata locala, esteactionar al firmei care importa Ferrari si unul dintre cei mai maridezvoltatori de spatii logistice. Pentru acest an compania si-abugetat o cifra de afaceri de 140 de milioane de euro.

Cine de la cine are de recuperat bani

Piraeus Bank - Ozer Construction (Belleview Sinaia) si EuroHabitat (Planorama Doamna Ghica)

Bank of Cyprus - Sigma Proiect (Sigma Residence Colentina)

Alpha Bank - Copper Beech Capital (Blue Tower Colentina)

Volksbank - Cefin Real Estate Alpha (Cortina Residence -Herastrau)

Sursa: ZF, pe baza informatiilor dinpiata

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO