Companii

Vom ajunge să plătim 2 lei pentru o pâine din cauza secetei?

Vom ajunge să plătim 2 lei pentru o pâine din cauza secetei?

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

10.08.2012, 00:04 706

Producătorii de pâine spun că mai pot sus­ţine o creştere a preţului la grâu până la 1.060 lei lei/tonă, altfel vor fi nevoiţi să ma­joreze preţurile la raft cu 6%, un plus de 0,1 lei/fran­zelă. Grâul de panificaţie a ajuns în pre­zent să coste 1.000 de lei/tonă, după ce în urmă cu două săptămâni aceeaşi cantitate se tranzac­ţio­na la un preţ cu 28% mai mic.

Deşi grâul este cea mai importantă materie pri­mă din industria de panificaţie, creşterile de preţ nu se transpun în totalitate la raft pentru că această piaţă este una dintre cele mai nefis­ca­lizate din economie, cu 60%-70% din vânzări făcute "la negru".
"În următoarele două luni preţul la pâine nu ar trebui să crească. Preţul grâului pe bursa de la Paris este acum de 260 euro/tonă, iar în Ro­mâ­nia la fermier este de 210 euro/tonă. Dacă pre­ţul în România va creşte la 230 euro/tonă, spre exemplu, vom fi nevoiţi să ajustăm preţurile. În principiu, preţul se ajustează cu 0,1 lei. Noi avem la raft franzela de 400 de grame la un preţ de 1,5 lei", explică Florin Busuioc, marketing manager al producătorului Pan Group Craiova, unul dintre primii zece jucători de pe piaţa locală de morărit şi panificaţie.
Fermierii români au strâns în acest an de pe câmp nu­mai 4,7 milioane de tone de grâu, cu o treime mai pu­­ţin decât recolta-re­cord din 2011. Seceta de toam­na trecută, dar şi tem­­pe­raturile ridi­ca­te din această pri­mă­vară au muş­cat adânc din pro­ducţie. În sens invers cu producţia au evoluat în­să preţurile. În pri­mele zile ale lunii august pre­ţul grâ­ului din România a ajuns la aproxi­mativ 1.000 de lei/tonă după ce la ju­mă­tatea lunii iulie cotaţia era de 770 lei/to­nă, potri­vit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).
Creşterile de preţ de pe piaţa grâului influ­en­ţează direct afacerile producătorilor din in­dus­tria de morărit şi panificaţie prin fluc­tuaţiile cos­turilor cu materia primă. Grâul con­tri­buie cu aproape 90% la preţul făinii, care la rân­dul ei determină 65%-70% din preţul pâinii.
Tensiunile de pe piaţa grâului afectează o piaţă de 1 mld. euro
Practic, cotaţia grâului dic­tea­ză într-o bună măsură evo­luţiile de pe piaţa de un mi­liard de euro a moră­ri­tu­lui şi pa­nificaţiei. Industria ro­mâ­neas­că a pâinii este îm­părţită de jucătorii multi­na­ţionali cu afa­cerile puse pe pi­cioare de antrepre­norii români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels