Companii

Vulcan Bucuresti a semnat intr-o luna contracte cat jumatate din cifra de afaceri

01.02.2010, 23:12 394

Vulcan Bucuresti, companie controlata de omul de afaceri OvidiuTender, a semnat in luna decembrie a anului trecut contracte invaloare de 10 mil. euro pentru producerea de generatoare de aburpentru companii din Marea Britanie si Cehia, suma care reprezintacirca jumatate din businessul anual al companiei.

"Recent am semnat contracte in valoare de 10 mil. euro cu ofirma din UK si una din Cehia pentru furnizarea de generatoare deabur. Astfel, contractele pentru export reprezinta 60% din totalulcomenzilor pe care le avem in derulare, ceea ce inseamna ca ne-acrescut expunerea pe pietele externe", a declarat Peter Eisenkolb,CEO al Vulcan Bucuresti.

Compania a intrat anul trecut si pe piata rusa, printr-uncontract semnat cu o companie din Belgia, insa deocamdata are oprezenta redusa pe aceasta piata, urmand sa se extinda peviitor.

Pe piata locala, principalele contracte ale companiei sunt cuComplexul Energetic Craiova pentru modernizarea instalatiei depreparare si ardere a lignitului (contract de circa 4 mil. euro),un alt contract similar pentru Complexul Energetic Rovinari siconstructia unui pod metalic pentru compania elena Aktor pentrucentura ocolitoare a orasului Bucuresti.

"Pentru anul acesta vedem o cerere mai ridicata din parteacomplexurilor energetice, care au obtinut deja finantari pentruinvestitii de mediu. In plus, aceste companii au nevoie de lucraride mentenanta si reparatii, pentru ca cererea de energie in viitornu va putea fi acoperita doar din proiectele eoliene", spuneEisenkolb.

Vulcan, listata pe piata RASDAQ, nu a publicat inca rezultatelefinanciare pe 2009, insa la sase luni a inregistrat pierderi de 2,5mil. lei, fata de un profit net de circa 850.000 de lei dinperioada similara a anului trecut. Compania a realizat afaceri de42,36 mil. lei (circa 10 mil. euro), in scadere cu 9,8% fata deperioada similara a anului trecut. Compania estimeaza pentru 2010depasirea cifrei de afaceri din 2008 de 91 mil. lei.

Executivul companiei Vulcan afirma ca este pregatit pentrucererea de componente pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de laCernavoda, o investitie de 4 mld. euro. Acesta reprezinta cel maiambitios proiect de producere a energiei electrice din Romania,care ar putea fi inceput anul acesta si finalizat in 2016.

"Nu ne asteptam la comenzi mai devreme de 2011, avand in vederestadiul in care este acum proiectul. Insa chiar daca ar incepemaine, tot am avea suficient timp pentru a incepe productia infabrica", explica Eisenkolb.

Cele doua reactoare au atras atentia celor mai importantegrupuri energetice europene, in prezent din compania de proiectfacand parte Enel (Italia), CEZ (Cehia), GDF Suez (Franta), RWE(Germania) si Iberdrola (Spania).

"Langa Vulcan se afla platforma FECNE (Fabrica de echipamente sicomponente nuclearo energetice) care a avut un rol foarte importantin furnizarea de structuri masive pentru primele doua reactoare dela Cernavoda. Nu exista alta companie in Romania care sa furnizezeastfel de echipamente si suntem pregatiti sa avem un rol importantin constructia reactoarelor 3 si 4", afirma reprezentantulVulcan.

Compania a investit in ultimii ani 43 mil. lei (peste 10 mil.euro) in dezvoltarea capacitatilor de productie, planul pentruperioada 2008-2010 fiind realizarea unor investitii in valoare de90 mil. lei. Avand in vedere ca anul trecut businessul Vulcan ascazut, actionarii au decis prelungirea investitiilor pana in2014.

Vulcan va renunta incepand cu luna februarie la 200 de angajati,circa 20% din total, mai ales din sectorul nonproductiv, pentru acreste competitivitatea companiei.

Vulcan este listata pe piata RASDAQ si are o capitalizarebursiera de 37,8 mil. lei (9,2 mil. euro), la un pret de 1,35lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO