Companii

Who’s who in business 2012: doi din zece manageri au fost schimbaţi în ultimul an

Who’s who in business 2012: doi din zece manageri au fost schimbaţi în ultimul an

Citiţi mai multe despre cele mai semnificative schimbări de CEO din ultimul an în cea de+a cincea ediţie a anuarului "Who's who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business", care va apărea pe piaţă săptămâna viitoare

Autor: Adelina Mihai

24.10.2012, 00:06 799

Aproape 170 de noi executivi au ajuns în ultimul an în funcţii de conducere în cele mai mari companii şi instituţii financiare din domenii precum banking, bunuri de larg consum şi energie, potrivit celei de-a cincea ediţii a anuarului "Who's who in business 2012. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business", care va fi lansat de ZF la finele acestei luni.

În domeniul serviciilor financiare, preluările de mandate de către manageri precum cehul Tomas Spurny (preşedintele executiv al BCR, care l-a înlocuit pe britanicul Dominic Bruynseels care a condus cea mai mare bancă locală timp de patru ani), Benoît Catel (numit în luna iulie în funcţia de preşedinte executiv al Volksbank în locul lui Johann Lurf, care a condus banca timp de doi ani) sau polonezul Michal Szczurek (care a preluat în septembrie funcţia de CEO al ING Bank în locul lui Mişu Negriţoiu, care a rămas în continuare preşedintele băncii) au fost printre cele mai marcante schimbări la nivel de top management din ultimul an. Şi în domeniul asigurărilor au avut loc schimbări de CEO în cadrul marilor companii, olandezul Bram Boon luând locul Corneliei Coman (promovată în Ungaria) la conducerea ING Asigurări de Viaţă. De asemenea, executivi precum Francois Coste (Groupama Asigurări) sau Sânziana Maioreanu (Aegon Asigurări) au primit mandatele de CEO anul acesta.

În sectorul energiei, una dintre cele mai notabile schimbări a fost în cadrul grupului Rompetrol, care l-a adus la conducere pe Zhanat Tussupbekov, un executiv de 35 de ani care are o experienţă de şapte ani în industria petrolului. El a fost numit în locul lui Saduokhas Meraliyev, care conducea grupul din 2009, imediat după ce compania kazahă de stat KazMunaiGaz a preluat controlul total al businessului dezvoltat de omul de afaceri român Dinu Patriciu. Şi Victor Jumbei, un manager care anterior a fost director general al Lukoil Moldova şi prim-adjunct al directorului general al Lukoil Ucraina, a fost numit de la începutul lunii februarie în funcţia de director general al Lukoil România.

Pe piaţa berii, care a revenit anul acesta pe creştere după doi ani de scădere şi unu de stagnare, şi-au schim­bat şefii companii precum Bergenbier (care l-a anunţat pe Lucian Ghinea în funcţia de preşedinte începând cu finalul lunii noiembrie) şi Heineken (care l-a numit la conducere pe Onno Rombouts. În ceea ce priveşte bunurile de consum nealimentare, cele mai multe schimbări s-au făcut în domeniul producătorilor şi distribuitorilor de cosmetice, Amway, Oriflame sau Beiersdorf (Nivea) fiind doar câteva companii care şi-au schimbat şeful în ultimul an.

În domeniul farmaceutic, schimbările de CEO au devenit ceva obişnuit în ultimii ani, aceştia lucrând

într-un mediu ostil, în care presiunea pe cash şi pe profit a atins cote maxime. Catia Rădulescu (Centrofarm), Bogdan Pană ( Medicover - spital şi clinici), Dan Ivan (Actavis), Ionuţ Pătrăhău (Regina Maria) sau Almin Adzovic (MSD România) sunt doar câţiva dintre executivii de top numiţi la conducerea acestor companii în ultimul an.

În anuarul din 2011 au fost 180 de schimbări la nivel de top management, iar în 2010 au fost 140 de nou-intraţi, semn că piaţa începe să se stabilizeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO