Companii

WIEE Romania, controlat de rusi si nemti, face afaceri de 400 mil. euro in energie cu sase angajatI

WIEE Romania, controlat de rusi si nemti, face afaceri de 400 mil. euro in energie cu sase angajatI
25.11.2009, 23:27 862

WIEE Romania, companie specializata in comertul cu gaze naturaledetinuta in totalitate de catre WIEE Zug, un joint ventureinregistrat in Elvetia intre rusii de la Gazprom si nemtii de laWintershall, a obtinut si licenta de furnizare a energiei electricedupa ce firma s-a impus in ultimii ani ca unul dintre cei maiputernici traderi cu gaze naturale din Romania.

Astfel, WIEE Romania isi face intrarea pe o alta piatastrategica, cea a comertului cu energie. Potrivit reprezentantilorAutoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE),WIEE Romania a obtinut licenta de furnizare a energie la sfarsitullunii august anul acesta, fiind valabila pana in august 2011.

"WIEE Romania este bine ancorata pe piata romaneasca a gazelor.In afara de vanzarile de gaz rusesc, WIEE Romania are contracte sicu furnizorii locali de gaze naturale. Contributia WIEE Romania lasecuritatea livrarilor din aceasta tara este evidenta prininmagazinarea unor cantitati de gaze substantiale in depozitesubterane. Mai mult, WIEE Romania a obtinut si licenta de furnizarea energiei electrice", a declarat Serban Stanescu, directorulgeneral al WIEE Romania.

WIEE este cel mai mare intermediar de gaze interpus in relatiadintre Romania si Rusia, sursa exclusiva a importurilor de gazenecesare acoperirii consumului national. In mod normal, in aniianteriori crizei, Romania importa din Rusia apropximativ o treimedin necesarul sau de consum care se ridica la circa 15-17 miliardede metri cubi de gaze, restul fiind acoperit in proportii egale decatre Petrom si Romgaz.

Romania nu ia aceste gaze din import direct de la Gazprom, ciprin doi intermediari agreati de compania rusa. Unul dintre acestiintermediari este WIEE, iar relatia dintre acesta si piata locala afost agreata de rusi inca din 1993.

La randul sau WIEE are anumiti sateliti pe piata locala asa cumeste cazul WIEE Romania, companie care cumpara gazul de lafirma-mama si il vinde apoi catre marii clienti industriali. Dinaceasta activitate, WIEE Romania a vandut anul trecut in Romania1,4 miliarde de metri cubi de gaze, adica aproape 10% din tot ces-a consumat la nivel local, inregistrand afaceri de peste 390 demilioane de euro cu doar 6 angajati, potrivit datelor de laMinisterul Finantelor.

Se anunta un an mai slab

Comparativ cu anul trecut, cand importurile de gaze reprezentaupeste 30% din consumul national, anul acesta, la sfarsitul luniiseptembrie, importul de gaze din Rusia nu mai reprezenta decat 10%din consum, potrivit datelor ANRE. Reducerea drastica a ponderiiimporturilor de gaze a intervenit pe fondul reducerii consumului degaze la nivel national ca urmare a crizei.

"Cererea a fost foarte slaba in primele trei trimestre aleanului din cauza crizei economice. Prin urmare, cantitatile vorscadea comparativ cu anul anterior. Reducerea din consumul de gazein Romania a fost transferata aproape in totalitate asupraimporturilor de gaze. Cum WIEE Romania se ocupa in special cuaceste gaze din import, vanzarile noastre vor fi mai mici", audeclarat reprezentantii companiei, fara insa a indica un nivel alscaderii.

Pana incepem sa crestem, multa rabdare

Reprezentantii WIEE Romania sunt prudenti in ceea ce privestelansarea unor prognoze optimiste pentru cresterea vanzarilor degaze si spun chiar ca, in ciuda semnelor de redresare aparute inultima perioada, exista posibilitatea unui nou val de scaderi.

"Credem ca productia industriala, ca un indicator principal, vaarata in curand semne de redresare economica. Aceasta revenireasteptata ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra cererii degaze din Romania. In ciuda acestor semnale pozitive, trebuie saavem rabdare pentru ca va dura ceva pana cand vom ajunge din nou lanivelul anterior crizei. Unii analisti chiar sunt de parere caputem vorbi despre un al doilea val de scaderi", conchidreprezentantii WIEE Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO