Constructii & Imobiliare

Volumul lucrărilor de construcţii şi-a accelerat declinul în luna februarie

Volumul lucrărilor de construcţii şi-a accelerat...

Autor: Ana Maria Petcana

09.04.2014, 11:07 194

În februarie, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) s-a majorat faţă de ianuarie pe fondul creşterii înregistrate de lucrările de construcţii noi cu 20,5%, lucrările de reparaţii capitale cu 13,4% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,7%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale cu 78,6%, clădirile nerezidenţiale cu 10,5% şi la construcţiile inginereşti cu 6%, potrivit INS.

În luna ianuarie 2014 faţă de ianuarie 2013, declinul a fost de 9.2%, conform aceleaşi surse.

Ca serie ajustată, s-a înregistrat majorare la lucrările de construcţii noi cu 5%, în schimb lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 3,8% fiecare. Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 44,1%, şi a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 4% şi la construcţiile inginereşti cu 2,3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, au avut loc scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 33,8%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 19,1% şi la lucrările de construcţii noi cu 8,2%.

Pe obiecte de construcţii, la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 21,2%, respectiv cu 4,5%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 30%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-au înregistrat scăderi ale lucrărilor de reparaţii capitale cu 31,9%, lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 17,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 7,7%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 16,2%, la clădirile nerezidenţiale cu 5,5% şi a scăzut la construcţiile inginereşti cu 29,9%.

În primele două luni, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 14,4% ca serie brută şi cu 11,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO