Eveniment

1 Mai la mare: cozi la cluburi şi „bătaie” pe hotelurile de lux

1 Mai la mare: cozi la cluburi şi „bătaie” pe hotelurile de lux

20.000 de turişti au fost prezenţi pe litoral în minivacanţa de 1 Mai

Autor: Mirabela Tiron

01.05.2011, 23:53 1566

Debutul sezonului estival le-a dat semne hote­lierilor şiproprietarilor de cluburi sau restau­ran­te de pe litoral că varalui 2011 va fi mai bună decât cea de anul trecut, în weekendul cu 1Mai obţinând încasări estimate la câteva milioane de euro.

Un turist care şi-a rezervat trei nopţi de cazare la un hotelde patru stele din Mamaia şi care a mers în club şi la cel puţin unconcert organizat în staţiune a lăsat mai mult de 200 de euro pelitoral. Cu toate acestea, românii care au ales să petreacă 1 Maiîn staţiuni ca Vama Veche sau în Costineşti au plătit mai puţin,locul de cazare la o pensiune costând în jur de 80 de lei (20 deeuro) pe noapte. Dacă se mai adaugă mân­carea şi distracţia, atuncicheltuielile turistului s-ar fi putut ridica la 60 de euro înweekend.
Potrivit estimărilor ZF, care iau în calcul datele de mai sus,cei 20.000 de turişti prezenţi pe litoral de 1 Mai au adusproprietarilor de hoteluri, restau­rante şi cluburi venituri între1,2 mil. euro şi 4 milioane de euro.
"Încă nu avem o statistică a veniturilor pe care le-a obţinuthotelul în weekendul cu 1 mai. Toate camerele hote­lului au fostocupate", a spus Adriana Gane, direc­torul general al hotelului decinci stele Palm Beach din Mamaia, cu o capacitate de 60 deca­mere. Hotelul este deschis pe par­cursul întregului an.
Trei nopţi de cazare într-o cameră single, cu mic dejun, prânzşi cină inclusă, dar şi acces gratuit la spa-ul hotelului a costat1.800 lei de persoană (439 euro), potrivit datelor de pe site-ulhotelului Palm Beach. "Majoritatea turiştilor au venit prin agenţiide turism care au vândut pachetul nostru de vacanţă", a spus ea.
Şi Anca Nedea, directorul general al hotelului de patru steleIaki, aflat în proprietatea lui Gheorghe Hagi, a spus că hotelul afost plin de 1 Mai. Ca­pacitatea de cazare a hotelului este de 122de camere.
Au plătit şi 400 de euro pe noapte
"A fost bătaie pe camere. Cu trei săptămâni înainte de 1 mainu mai aveam nicio cameră liberă. Turiştii au început să îşi facărezervări cu câteva luni înainte", a spus Anca Nedea, precizând căanul trecut în aceeaşi perioadă nu erau pline toate camerele. Eamai precizează că cei care şi-au rezervat în avans camere au plătit780 de lei (190 euro) pentru trei nopţi de cazare, cu mic dejun şibarbecue inclus. Pe de altă parte, cu trei săptămâni înainte de 1mai clienţii au dat şi 139 de euro pe noaptea de cazare pe un locîntr-o cameră şi 400 de euro pe apartamentul prezidenţial.
"Prin tradiţie, românul nu alege după preţ, ci cautădistracţie, agrement. Staţiunea Mamaia a atras cei mai mulţiromâni, fiind paradisul cluburilor. Un număr mare de turişti s-aînregistrat şi în Vama Veche şi Costineşti", a declarat CorinaMartin, preşedintele Asociaţiei Litoral şi al Asociaţiei Agenţiilorde Turism. Aproape 20.000 de români au petrecut 1 mai pe litoralulromânesc.
Plin şi la Terasa cu Flori şi înBellagio
Andreea Tivadar, managerul clu­bului Bellagio din Mamaia, aspus că sâmbătă seara 3.200 de persoane au petrecut în club. "Pânăla două dimineaţa a fost coadă la intrarea în clubul Bellagio." Eanu a dat infor­maţii legate de încasările clu­bului, însă pe lângăbiletul de intrare de 30 de lei (7 euro) clienţii ar mai fi pututlăsa încă 100 de lei (24 euro) pe consumaţie pe noapte. Potrivitdatelor din presa locală, Bellagio este deţinut de firma SafirGuard. Şi în faţa clubului Bamboo a fost coadă în weekendul cu 1mai.
Cerere mare a fost şi pentru tera­sele din Mamaia. "În ciudafrigului am simţit atmosfera de sărbătoare de la mare. M-am cazatîn Mamaia, care mi s-a părut foarte aglomerată, la fel ca însezonul de vară. La Terasa cu Flori, în jurul prânzului nu eranicio masă liberă, în timp ce alături, la Terasa Motor, doar douămese, într-un colţ, mai puteau fi ocupate", spune Andreea, 23 deani, care a stat vineri şi sâmbătă la mare.
Andreea a cheltuit 250 de lei (60 euro) pe o noapte de cazarela o pensiune din Constanţa, transportul dus-întors Bucureşti -Constanţa şi mâncare, fără a merge în cluburi sau laconcerte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO