Eveniment

112 agentii desfiintate? Doi secretari de stat pe minister? Doar vorbe. Realitatea e cu totul alta

112 agentii desfiintate? Doi secretari de stat pe minister? Doar vorbe. Realitatea e cu totul alta
26.02.2010, 00:00 106

Premierul Emil Boc anunta in urma cu trei luni ca a desfiintat112 agentii guvernamentale si ca a adus un miliard de euro la bugetprin trecerea veniturilor acestora la bugetul de stat. Insa felulin care aceasta restructurare a fost facuta ramane un mister.

"Am luat si am desfiintat 112 agentii, am adus un miliard deeuro de la agentii si am pus la bugetul de stat iar acesti bani nuau mai fost cheltuiti discretionar", afirma premierul, in noiembrietrecut, intr-o emisiune televizata - era saptamana in care fuseseadoptata decizia de restructurare a agentiilor.

La trei luni de atunci, ZF a cerut guvernului lista celor 112agentii care au fost efectiv desfiintate potrivit declaratieipremierului.

In vara anului trecut ZF a intrat in posesia unei liste cuagentii, companii, institute, regii, din care reiesea ca insubordinea Guvernului si a ministerelor se afla 256 de astfel destructuri.

Premierul a vorbit de mai multe ori, anul trecut, de existenta a226 de astfel de organisme.

In luna mai, el spunea ca din acestea vor ramane 107, adica maiputin de jumatate. In noiembrie a anuntat ca a desfiintat 112. Insalista intreaga a acestora este un mister.

La solicitarea ZF de a oferi aceasta lista la mai bine de treiluni de la decizia de restructurare, reprezentantii Guvernului aufacut trimitere la legea 329/2009 privind restructurarea unorinstitutii. Anexa acestei legi prevede institutiile si autoritatilepublice supuse restructurarii.

Insa, din aceasta rezulta ca desfiintate sau comasate sunt doar53 de institutii, in celelalte s-au facut reduceri de posturi.

Unde sunt restul pana la 112? Nici Secretariatul General alGuvernului nu a putut sa ofere o explicatie.

Aceeasi lege spune ca, prin restructurare, vor fi reduse in jurde 9.000 de posturi. Dar inca nu exista o statistica cu cati oameniau fost disponibilizati.

La Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara(ANCPI), unde au fost desfiintate 252 de posturi, lucrurile nu suntclare nici acum. Purtatorul de cuvant al ANCPI, Adrian Nica spuneca se lucreaza inca sa se vada daca pleaca cineva acasa.

"Unele posturi care nu erau ocupate vor fi desfiintate. Probabilvor pleca si oameni, dar acum stabilim", afirma el.

La Inspectia Muncii au fost reduse 400 de posturi. Purtatorul decuvant al institutiei, Eugen Tifin, arata ca, la nivelul central alInspectiei, au fost reduse posturile care existau in schema, dar nuerau ocupate. Apoi, intre angajatii care au plecat s-au numaratdoar cei care aveau varsta legala de pensionare si s-au pensionat.Insa, la nivel de teritoriu, chiar au fost oameni care au plecatacasa, arata el.

Numarul de secretari de stat, aproape dublu fata depromisiuni

Pe de alta parte, desi se vorbeste de restructurari, listasecretarilor de stat nu s-a scurtat, ba, mai mult, numarul lor acrescut in anumite cazuri. In total sunt 54 de secretari de stat lacele 15 ministere, desi ar fi trebuit sa fie doar doi pe minister,adica in total 30.

Premierul afirma, in octombrie trecut, ca, dupa plecarea PSD dela guvernare, secretarii de stat ai acestui partid au fost datiafara si nu va veni nimeni pe functiile lor pentru a se face, inacest fel, economii: "In fiecare minister vor ramane doi secretaride stat. Toti secretarii de stat ai PSD de la toate ministerele aufost demisi. Nu vom proceda decat la o inlocuire punctuala pentru aface economii".

In Guvernul Boc III insa, numarul secretarilor de stat a crescutla loc. Niciun secretar de stat nu si-a pierdut jobul dupa ceministerul din care facea parte a fost restructurat. Asa se face cala Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, sunt in prezentcinci secretari de stat adica tot atatia cat in vremea GuvernuluiTariceanu 2 cand Finantele erau unite cu Economia. Finantele au siele trei secretari de stat. Ministerul de Externe are si el acumcinci secretari de stat, insa au fost perioade in trecut, candlucurile nu stateau din punct de vedere economic atat de prost sicand acest minister avea patru secretari de stat sau chiartrei.

Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea are, la randu-i,cinci secretari de stat. La Justitie sunt patru secretari de stat,la fel ca la ministerul condus de Radu Berceanu cel alTransporturilor. La Agricultura sunt trei secretari de stat.

Un minister important care respecta criteriul de anul trecut alpremierului este cel al Muncii, unde sunt doi secretari destat.

Ce a spus premierul Emil Boc

...in noiembrie 2009

Am luat si am desfiintat 112 agentii, am adus un miliard de eurode la agentii si am pus la bugetul de stat, iar acesti bani nu aumai fost cheltuiti discretionar.

...si ce a facut

  • Din Legea 329/2009 prin care s-a dispus reorganizareaagentiilor reiese ca au fost desfiintate si comasate 53 de agentii.Pentru celelalte se prevad reduceri de posturi.
  • Anexa Legii 329/2009 arata ca vor fi desfiintate 9.000 deposturi in aceste agentii. Nu se stie cate din aceste posturi aufost desfiintate pe hartie sau cati oameni au fost sau ar urma safie disponibilizati.

...in octombrie 2009

In fiecare minister vor ramane doi secretari de stat. Totisecretarii de stat ai PSD de la toate ministerele au fost demisi.Nu vom proceda decat la o inlocuire punctuala pentru a faceeconomii.

...si ce a facut

  • In Ministerul Economiei condus de Adriean Videanu sunt inprezent cinci secretari de stat, tot atatia ca in vremea guvernuluiTariceanu 2, cand Finantele erau unite cu Economia.
  • Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea are cincisecretari de stat.
  • Externele au si ele cinci secretari de stat, Transporturilepatru, Justitia patru si Agricultura trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO