Eveniment

13.000 de firme au intrat in insolventa in primele noua luni. Cum comentati?

13.000 de firme au intrat in insolventa in primele noua luni

Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania

04.11.2009, 23:55 199

Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele noualuni ale anului a crescut cu 26% fata de perioada similara din2008, cele mai multe dintre aceste firme activand in comert,potrivit datelor furnizate ZF de catre Oficiul National alRegistrului Comertului (ONRC).
Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, 12.845 de firme din Romania,cu afaceri cumulate de sute de milioane de euro, intrasera subincidenta Legii 85/2006 privind procedura de insolventa.
Blocajul financiar survenit pe fondul crizei economice si lipsalichiditatilor cu care se confrunta tot mai multe companii suntprincipalele cauze care au dus la cresterea numarului de firmeintrate in insolventa in acest an.
"Scaderea consumului, a cererii pe pietele externe, accesul greula creditare au dus la intrarea in insolventa a unor firme maricare altfel nu ar fi ajuns intr-o astfel de situatie. In primajumatate a anului viitor lucrurile nu se vor imbunatati si esteposibil sa vedem dosare de insolventa destul de importante",comenteaza Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale aPracticienilor in Insolventa din Romania.
In ultima perioada retaileri mari precum Leonardo, lantul desupermarketuri SPAR, Ultra Pro Computers si distribuitorul demateriale de constructii Direct au inceput procesul derestructurare.
"Cred ca peste 80-90% din firmele care au intrat in insolventa vorajunge la faliment si aceasta este o cifra opti­mista", spune ArinStanescu, prese­din­tele Uniunii Nationale a Practicienilor inInsolventa din Romania.In Romania, o concentrare puternica anumarului de insolvente este pe primele trei sectoare: comert(5.552 de firme), industria prelucratoare (2.289 de firme) siconstructii (1.678 de firme), care reprezinta 74% din totalulnumarului de firme aflate in insolventa in primele noua luni aleacestui an."In trimestrul al treilea, lucrurile au stagnat dincauza grevei magistratilor si a concediilor de vara, astfel incatcererile de intrare in insolventa depuse in primul semestru sejudeca abia acum. Acest lucru inseamna ca in ultimul trimestru vomvedea un numar mai mare de firme care vor intra in insolventa",spune Cristian Ionescu, director general al Coface Romania.El spuneca pana la sfarsitul anului se asteapta ca numarul firmelor careintra in insolventa sa ajunga la peste 20.000.

La finalul anului 2008 erau inregistrate 14.483 de firme aflatein diverse stadii ale procedurii de insolventa.Potrivit datelorONRC, 12% din companiile care au intrat in insolventa in perioada 1ianuarie - 30 septembrie 2009 sunt din Bucuresti, respectiv 1.557,cu 23% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pelocurile urmatoare se situeaza Constanta (867), Bihor (748), Cluj(702) si Brasov (693). Judetul Satu Mare a inregistrat cea mai marecrestere a numarului de insolvente, respectiv 503, cu 81% mai multfata de anul trecut."Managerii companiilor abuzeaza de aceastaprocedura de insolventa pentru a-i constrange pe debitori sa facaplati. Totodata, pe fondul scaderii abrupte a vanzarilor, unelecompanii profita de insol­venta pentru a prelungi termenele deplata peste limita. Este o masura care pe termen scurt aduce o gurade oxigen companiei, insa nu inseamna ca este de succes",precizeaza Ionescu. In Europa Centrala si de Est, numarulfalimentelor a explodat de la inceputul anului, cifrele indicand ocrestere cu 50% a numarului firmelor care au solicitat incepereaprocedurilor de faliment sau insolventa. In Cehia, in perioadaianuarie - septembrie, 3.516 companii si antreprenori au solicitatdemararea procedurilor de faliment, cu 80% in plus fata de primelenoua luni ale anului precedent, iar pana la sfarsitul anuluinumarul acestora va creste cu 5.000. In Polonia, in prima jumatatea lui 2009, peste 290 de companii au intrat in faliment, cele maiafectate fiind cele din secto­rul de textile si cel imobiliar, intimp ce in Bulgaria, pana in au­gust, numarul fir­me­lor care auintrat in fali­ment a urcat la 221, in crestere cu 63% fata deaceeasi perioada a anu­lui trecut. Casa de insolventa Tran­silvaniaspune ca de la ince­putul anului numarul firme­lor pen­tru care agestionat pro­cedura de insol­ven­ta a crescut cu 60%.

"Numarul firmelor pen­tru care am gestionat proce­dura deinsolventa a crescut cu peste 60% in primele noua luni din 2009fata de perioada similara a anului trecut, iar ca volum alactivelor cresterea a fost undeva la 100%", spune avocatul NicolaeRusu, partener la Casa de insol­venta Transilvania. El spune caonorariul unui practician in insolventa variaza foarte mult, intre2.000 de lei si 5.000 de euro pe luna, deoarece sunt stabilite detribunale. "Media este in jur de 2.000 de euro lunar. Probabil caveniturile noastre nu vor creste atat de mult in acest an dacatinem cont ca valoarea activelor a scazut, iar posibiliicumparatori asteapta sa vada cum se misca piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO