Eveniment

2012 vs. 2000: De ce dacă PIB-ul a crescut de cinci ori, medaliile României la olimpiadă sunt estimate că vor fi de două ori mai puţine?

2012 vs. 2000: De ce dacă PIB-ul a crescut de cinci ori medaliile României la olimpiadă sunt estimate că vor fi de două ori mai puţine?

Autor: Gabriel Razi

30.07.2012, 00:06 1981

Produsul Intern Brut al României a crescut în opt ani, în intervalul 2000-2008, perioadă în care România a participat la trei Olimpiade de vară, de cinci ori, dar numărul de medalii obţinute de sportivii români este de trei ori mai mic.

În 2000 la un PIB de 37 mld. $ România obţinea 25 de medalii olimpice, iar în 2008 la un PIB de 204 mld. $ sportivii români s-au întors de la olimpiada de la Beijing cu numai opt medalii.

"Rezultatele ţin de lipsa investiţiilor în sport atât la nivel public, cât şi la nivel privat. În România în sport investitorii nu investesc decât în fotbal şi destul de puţin în handbal sau baschet. Sportul nu mai este o carte de vizită pentru România", explică profesorul de economie Daniel Dăianu. Datele istorice arată că rezultatele sportive la olimpiadă sunt corelate în mare măsură cu rezultatele economice.

Statele Unite, cea mai mare economie din lume, şi-a păstrat la fiecare din ultimele patru olimpiade poziţia de lider în funcţie de numărul de medalii.

Topul primelor douăzeci de ţări în funcţie de numărul de medalii obţinute la olimpiada din 2008 este corelat într-o bună măsură cu lista similară a ţărilor în funcţie de mărimea PIB-ului. La medialii China a fost la ultima olimpiadă pe locul al doilea, la PIB s-a clasat pe poziţia a treia.

Germania, cea mai mare economie europeană a obţinut 41 de medalii în 2008 şi a ocupat a cincea poziţie, în timp ce la PIB a încheiat anul pe locul al patrulea.

Situaţia este asemănătoare şi în cazul Italiei: locul nouă la medalii, respectiv poziţia a şaptea în funcţie de PIB.

În topul primelor ţări clasate în funcţie de numărul de medalii îşi fac loc şi economii periferice pe scena economiei mondiale, însă acestea sunt ţări specializate pe anumite sporturi, care strâng an de an un număr însemnat de medalii dintr-un număr limitat de discipline sportive. Acesta este cazul Cubei, ţară care a obţinut la ultima olimpiadă locul al 11-lea după ce a stâns 25 de medalii, însă grosul a fost luat de jucătorii de baseball şi de halterofili.

Similar, Belarus a obţinut locul al 14-lea, medaliile fiind obţinute cu precădere de echipa de hockey feminim, de canotori şi de aruncătorii cu ciocanul. Şi România are rezultate mai bune la olimpiadă decât o arată PIB-ul chiar dacă în scădere relativ la evoluţia pozitivă a economiei din ultimii zece ani. În cazul României atuurile sunt gimnastica şi canotajul.

În 2008 cu un total de opt medalii România s-a clasat pe locul al 26-lea între ţările partici­pante.Însă în topul economiilor lumii în funcţie de dimensiunea PIB-ului România este cu 17 poziţii mai jos, pe locul al 43-lea.

Deşi cu rezultate încă cu mult peste poziţia economică rezultatele olimpice ale sportului românesc sunt în declin faţă de primii ani de după 1990.

În 1992 la un PIB de 25 de miliarde de dolari sportivii români obţineau 16 medalii la olimpiadă, adică o medalie la 1,4 miliarde de dolari. Şaisprezece ani mai târziu, în 2008, numărul medaliilor a coborât la 8, iar PIB-ul a crescut de aproximativ nouă ori. Datele arată că la ultima olimpiadă România a strâns câte o medalie la fiecare 40 de miliarde de dolari din PIB, adică de 28 de ori mai slab decât cea din 1992.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO