Eveniment

30.000 de bugetari ieri in fata Guvernului. La concertul AC/DC au fost de doua ori mai multi platitori de bilete. Cum comentati?

30.000 de bugetari ieri in fata Guvernului. La concertul AC/DC au fost de doua ori mai multi platitori de bilete
20.05.2010, 00:00 23

La mitingul de ieri al sindicatelor (foto stanga) din PiataVictoriei, considerat cel mai mare din ultimii ani, au participat30.000 de persoane - o prezenta la jumatate fata de ceainregistrata la concertul AC/DC de acum cateva zile. Cum se explicafaptul ca peste 60.000 de oameni au scos bani din buzunar sa meargala un concert, in timp ce in strada, la un protest fata dereducerea salariilor cu 25% s-a inregistrat o prezenta lajumatate?

"Salariile bugetarilor au crescut an de an si este posibil ca eisa fie constienti ca perioada de fast a trecut si ca urmeaza oajustare, o reducere a salariilor, indiferent de ce fac", spuneanalistul economic Aurelian Dochia. In ultimii patru ani, salariilebugetarilor au crescut, anual, cu 25%, astfel incat s-au dublat. Oreducere cu 25% a acestor salarii inseamna o revenire la anul2008.

"Nu poate exista decat o ajustare a salariilor dupa o cresterede cativa ani, nu se poate altfel. Pe de alta parte, mie mi s-aparut ca a existat o participare mare fata de posibilitatea slabade mobilizare pe care o au sindicatele. Insa oamenii stiu ca nu nuse va intampla un miracol", spune analistul. Daniel Barbu, profesorla Universitatea Bucuresti, afirma: "A merge la un concert este oalegere pe care o faci pentru tine. Este strict individuala, invreme ce a merge la un miting sindical sau politic inseamna ca teconfunzi cu o cauza. Este vorba despre caracterul individual sifragmentat al societatii noastre, dar si despre slabiciuneasindicatelor. Dar, pana la urma, individualismul este un semn almodernitatii", arata Barbu. Participarea numeroasa la concertulAC/DC, in conditiile in care pretul mediu al unui bilet a fost de50 de euro, arata si ca in ultimii ani in Romania s-a dezvoltat oclasa de mijloc care are forta financiara de a sustine nisteconcerte care acum 5-6 ani nu ar fi putut ajunge in Romania.

Sindicatele au anuntat ieri ca vor intra in greva generalaincepand cu finele lui mai. Tot ieri, premierul Emil Boc a anuntataca va angaja raspunderea Executivului in fata Parlamentului peactul normativ care inglobeaza scrisoarea de intentie ce va fitransmisa FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO