Eveniment

380 de funcţionari sunt obligaţi să declare dacă au rude implicate în proiecte europene

380 de funcţionari sunt obligaţi să declare dacă au rude implicate în proiecte europene

Ioan Nelu Botiş, fostul ministru al muncii, este anchetat pentru conflict de interese

Autor: Adelina Mihai

08.05.2011, 23:44 1129

La mai puţin de o săptămână de la numirea în funcţie, CarmenIonel, noua şefă a AMPOSDRU, autoritatea de ma­nage­ment caregestionează fondurile europene de 4,25 mld. euro pentru HR, asemnat o decizie prin care angajaţii insti­tuţiei sunt obligaţi săraporteze situaţiile de incompatibilitate sau conflict de intereseîn care se află în calitate de funcţionari care lucrează cu fondurieuropene.

Astfel, toţi cei peste 380 de salariaţi ai AMPOSDRU sau aiOIPOSDRU (organismele intermediare ale programului) vor trebuidepună două declaraţii pe proprie răspundere. De­cizia nouluidirector general vine în urma scandalului iscat în urma cazuluifostului ministru al muncii, Ioan Nelu Botiş, care este anchetat cuprivire la un posibil conflict de interese în care a fost implicatdin cauză că soţia sa a lucrat într-un pro­iect finanţat dinfondurile europene pentru HR, aflate în gestiunea MinisteruluiMuncii. Demisia lui Botiş a atras cu sine şi demisia CristineiZevedei, care a fost şefa AMPOSDRU din martie 2010 până la finelelui aprilie.

În declaraţia pri­vind con­flictul de interese, fie­ca­refunc­ţionar care lucrează cu POSDRU trebuie să de­cla­re pepro­pria răspundere că nu se află în legătură di­rectă sauindi­rec­tă cu nici­una dintre pro­punerile de pro­iecte afla­te înpro­ces de eva­luare, cu niciunul dintre so­licitanţi sau cupartenerii aces­tora şi cu niciunul din­tre bene­fi­ciari,angajaţii be­ne­ficia­rilor sau cu partenerii de proiect aibeneficiarilor. De ase­me­nea, ei nu trebuie să foloseascăcunoştinţele acu­mulate în pe­rioada servi­ciului pentru a-i ajutape solicitanţi sau pe be­ne­ficiarii ale căror proiecte se află înimplementare.

În declaraţia privind incompatibilităţile, funcţionarii carelu­crează în instituţiile care gestionează POSDRU trebuie sădeclare că ştiu de faptul că nu pot exercita funcţii în mediulprivat care să se afle în legătură directă sau indirectă cuatribuţiile exer­cita­te ca funcţionar public. Dacă se află însituaţie de incom­pa­tibilitate sau conflict de interese, trebuiesă raporteze acest lu­cru în scris. Normele de aplicare a decizieiurmează să se sta­bilească în perioada următoare, când se vaspecifica ce în­seamnă "legătură directă sau indirectă" şi pânăcând angajaţii va trebui să depună declaraţiile.

ZF a încercat să afle săptămâna trecută dacă rudele de gra­dul Işi II ale miniştrilor sau ale parlamentarilor pot să lu­creze camanageri de proiect sau ca experţi în cadrul unui pro­iect finanţatprin POSDRU, însă nicio instituţie chestionată nu a oferit unrăspuns concret. În prezent, prin POSDRU se de­rulează 2.000 deproiecte în care sunt antrenate 20.000 de per­soane ca traineri,manageri de proiect, consultanţi sau experţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO