Eveniment

Acordul cu FMI nu este incheiat fara indeplinirea preconditiilor

06.07.2005, 19:36 12

Acordul cu FMI nu a fost incheiat, a afirmat ieri Ene Dinga, ministrul integrarii europene, aratand ca Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1% din PIB si ca spera ca discutiile sa continue.

Desi a precizat ca declaratiile respective au fost facute in nume personal, Dinga a spus un mare adevar: memorandumul suplimentar negociat recent la Bucuresti nu va ajunge in boardul FMI decat daca vor fi indeplinte mai multe preconditii asupra carora autoritatile prefera sa pastreze tacerea.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a afirmat ca situatia acordului ar urma sa fie discutata de directorii Fondului la sfarsitul lunii august. In prezent, exista insa mai multe semne de intrebare asupra acestei date, avand in vedere discrepantele care au aparut la finalul negocierilor intre ceea ce fusese convenit si ceea ce a ramas in scrisoarea suplimentara de intentie. Printre paragrafele care au "disparut" peste noapte se numara si cel privind angajamentul Guvernului de a majora TVA la 22% incepand cu 1 ianuarie 2006.

Prima preconditie a fost rectificarea bugetului, astfel incat deficitul sa fie redus la 0,7% din PIB.

In acest context, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca deficitul bugetar trebuie controlat si ca, in opinia sa, valoarea de 0,7% nu reprezinta un deficit exagerat de mic, iar mentinerea unui deficit mai mare poate pune in pericol evolutia economica buna din ultimii ani.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO