Eveniment

Adevărul investiţiilor realizate de străini în România în ultimii opt ani: Marile puteri economice ale Europei şi-au redus expunerea pe România. Creşterile au venit din Luxemburg, Cipru şi Olanda

Adevărul investiţiilor realizate de străini în...

Autor: Dana Ciriperu

04.10.2016, 00:06 2605
Soldul investiţiilor străine directe a crescut cu 32% în 2015 faţă de 2008, la un total de 64,4 mld. euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor din rapoartele anuale ale BNR. Creşterea vine în principal din partea investitorilor înregistraţi în Luxemburg, Cipru şi Olanda, state care şi-au majorat investiţiile cu marje cuprinse între 92% şi 144%. Olanda a devenit în acest interval şi principalul investitor străin în România, poziţie care în 2008 era ocupată de Austria, arată analiza ZF.

Prin Luxemburg, Cipru sau Olanda vin în România atât investitori occidentali, cât şi capital privat românesc. În Cipru sunt înregistrate companii prin care Ion Ţiriac, Raul Ciurtin sau Radu Timiş controlează o parte din firmele locale. Prin Olanda vin o parte dintre cele mai mari companii din România, firme precum Ford, IBM, Philip Morris, Lukoil sau Alfred Toepfer, ceea ce face ca soldul ISD-urilor din Olanda să ajungă la 16 mld. euro la finalul anului trecut, un sfert din total, potrivit datelor BNR. Soldul ISD-urilor din Olanda, Luxemburg şi Cipru a ajuns în 2015 la 23,2 mld. euro, cu două miliarde de euro peste Germania, Austria şi Franţa.

Prin prisma acestor cifre, încrederea investitorilor străini, în special a prin­cipalilor parteneri comerciali ai României, pare să fi fost la un nivel scăzut. Într-o perioadă în care statul a pus la bătaie sute de milioane de euro pentru ajutoare de stat, în special pentru companii multi­naţionale, investiţiile venite din Germania, Franţa, Austria şi Italia au stat pe loc, iar pariul pe piaţa locală s-a dovedit prea riscant pentru acţionarii din sediile occidentale ale multina­ţionalelor. 

BNR a publicat la finele săptămânii trecute o cercetare privind volumul şi structura investiţiilor străine. Investitorii străini au adus în 2015 în România 3,5 miliarde de euro, tot atât cât în 2009, primul an de criză în România. Investiţiile străine rămân însă la distanţă imensă faţă de anii de boom, când volumul lor însemna 8 - 9 miliarde de euro anual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO