Eveniment

AmCham cere guvernului să păstreze cota unică

AmCham cere guvernului să păstreze cota unică
25.10.2010, 23:57 17

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), unadintre cele mai importante organizaţii de investitori străini,susţine menţinerea cotei unice de impozitare, concomitent cuplafonarea contribuţiilor pentru asigurări sociale, considerând căastfel piaţa românească rămâne competitivă.

"Având în vedere dezbaterea publică în jurul oportunităţiimenţinerii cotei unice de impozitare, Camera de Comerţ Americană înRomânia (AmCham Romania), în numele celor 300 de companii pe carele reprezintă, reiterează importanţa menţinerii cotei unice deimpozitare, concomitent cu plafonarea contribuţiilor pentruasigurări sociale", a anunţat AmCham. Reprezentanţii investitorilorstrăini consideră că astfel se menţine competitivitatea României lanivel regional şi se fiscalizează economia gri.

"Credem că menţinerea cotei unice contribuie la asigurareastabilităţii şi predictibilităţii mediului de afaceri, atât denecesare în România, iar plafonarea contribuţiilor sociale laintroducerea unui echilibru între contribuţiile plătite şiserviciile sociale de care contribuabilul poate beneficia. Maimult, la nivel social, o cotă de impunere progresivă va afecta înprincipal clasa de mijloc, un segment important al populaţieiactive care are deja un aport semnificativ la bugetul de stat", adeclarat, în comunicat, Sorin Mîndruţescu, preşedintele AmChamRomânia.

Pe de altă parte, AmCham România subliniază că este "esenţial"ca eforturile autorităţilor pentru creşterea veniturilor bugetaresă fie direcţionate în primul rând spre îmbunătăţirea capacităţiide colectare şi administrare a veniturilor la bugetul de stat,având în vedere că în anul 2009 rata implicită a TVA, calculată caraport între încasările din TVA şi consumul privat, a fost de 10,8%comparativ cu 19%, cât a fost rata legală.

AmCham România atrage atenţia, totodată, că modificărilepoliticii fiscale trebuie să vizeze modernizarea sistemului fiscalîn ansamblu, asigurând un mediu de afaceri stabil şi favorabilmenţinerii investitorilor prezenţi. De asemenea, trebuie găsitemijloacele optime pentru atragerea de noi investiţii îneconomie.

"În acest sens, AmCham România solicită autorităţilor menţinereacotei unice ca parte importantă a competitivităţii regionale aţării noastre, cu atât mai mult cu cât concurăm cu state curegimuri fiscale mai favorabile, stabile şi predictibile", se maispune în comunicat.

AmCham România reprezintă peste 300 de membri - companiiamericane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de pestezece miliarde de dolari şi mai mult de 150.000 de locuri de muncăcreate. AmCham România este afiliată la Camera de Comerţ a SUA şimembră a Consiliului European al Camerelor de Comerţ Americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO