Eveniment

Ameninta scumpirea benzinei tinta de inflatie pe 2010?

16.04.2010, 00:00 29

Stagnarea preturilor la alimente si servicii, ponderea redusa pecare o are benzina in cosul de consum, cat si efectul posibiltemporar al scumpirii carburantilor sunt argumente pentrucontinuarea procesului dezinflationist, spun analistii.

Combustibilii au acumulat in primul trimestru o scumpire de5,3%, in conditiile in care preturile de consum in economie aucrescut in total cu 2,1% in primele trei luni din 2010.

Aceasta este a doua mare crestere pe care a inregistrat-o ogrupa de produse, exceptand tutunul si tigarile al caror pret acrescut de la inceputul anului cu 15%.

Preturile la benzina la pompa au crescut de la sfarsitul anuluitrecut de la 3,71 la 4,33 lei pe litru, in timp ce pentru benzinapremium pretul a sarit de pragul de 5 lei pe litru.

Cu toate acestea, inflatia anuala a fost mai redusa in ultimeledoua luni, temperata de stagnarea preturilor la produselealimentare, care cantaresc 37% in cosul de consum pe baza caruia secalculeaza indicele preturilor. In acelasi timp, combustibiliicantaresc 7,5% din cosul de consum al romanilor. Acest lucruinseamna ca dintr-un salariu mediu net de 1.370 lei, un romancheltuie 507 lei pe mancare si 103 lei pe benzina.

Dupa un varf de 5,2% la care a urcat rata anuala a inflatiei inianuarie, a coborat la 4,49% in februarie si 4,2% in martie, astfelca avansul preturilor la combustibili nu reusesc sa inghitascaderea preturilor la unele alimente, precum ouale saulaptele.

"Cresterea preturilor la combustibili nu cred ca va avea unefect destabilizator pentru tinta de inflatie anul acesta. Chiardaca pretul petrolului probabil a crescut peste marja superioaraluata in calcul la prognozarea inflatiei, este posibil sa fie numaio crestere temporara. Sansele ca inflatia anuala sa fie intre 3 si4% la sfarsitul anului sunt foarte mari, in absenta unor socuriputernice, cum ar fi o depreciere a cursului de schimb", apreciazaanalistul macroeconomic Laurian Lungu.

Pentru finalul anului 2010, Raiffeisen Bank estimeaza o inflatieanuala de 4%, iar analistii RBS Bank sunt chiar mai optimisti,avand o estimare de 3,6% a inflatiei anuale in decembrie.

Tinta BNR este de 3,5%, cu un interval de variatie de plus minusun punct procentual. Insa intervalul de incertitudine, adicalimitele in care banca centrala poate fi sigura ca se va incadrainflatia, este de plus minus 1,8 puncte procentuale pentru finalulanului. Astfel, minimul inflatiei de anul acesta ar putea fi de1,7%, iar maximul de 5,3%. Pe fiecare trimestru ce trece,intervalul de incertitudine al bancii centrale privind atingereatintei de inflatie se ingusteaza.

UniCredit estimeaza o inflatie medie pentru anul acesta de4%.

"Rata inflatiei va reintra in intervalul tintit de bancacentrala in acest an, ceea ce imbunatateste perspectiveleprocesului de convergenta a ratelor dobanzilor catre nivelul zoneieuro, in perspectiva adoptarii monedei unice in 2015", se arataintr-o analiza a bancii.

Inflatia din Romania este mult peste inflatia din zona euro. Inluna martie, estimarea inflatiei pentru tarile care au adoptatmoneda unica europeana este de 1,5%, potrivit biroului european destatistica Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO