Eveniment

Analistii: Acordul cu FMI ar putea derapa in toamna din cauza ratarii tintelor

Analistii: Acordul cu FMI ar putea derapa in toamna din cauza ratarii tintelor
26.04.2010, 23:02 21

O noua misiune a FMI soseste astazi la Bucuresti si va evaluapana in 7 mai criteriile indeplinite de Romania in primultrimestru. Urmatoarea transa de bani, de 850 mil. euro, ar putea fieliberata, cel mai probabil, in a doua jumatate a lunii iunie.

Acordul cu FMI s-ar putea impotmoli la inceputul toamnei, pentruca intarzierea redresarii economiei va face si mai dificilaasumarea de catre Guvern a masurilor nepopulare de reducere acheltuielilor, apreciaza analistii, chiar daca actuala evaluare seva incheia cu eliberarea unei noi transe de bani.

"Ne mentinem opinia ca a patra revizuire a acordului stand-byse va incheia probabil cu succes la jumatatea lunii iunie. Credemca este improbabil sa apara probleme in implementarea acorduluiinainte de septembrie, cand va avea loc a cincea revizuire", sementioneza intr-un raport al bancii americane Citibank.Perspectivele economice sumbre vor face mai putin acceptabilepentru Guvern, din punct de vedere politic, respectarea tintei dedeficit bugetar sau adoptarea unor masuri suplimentare neprevazute,in opinia analistilor Citi.

In acelasi timp, BCR apreciaza ca esecul potential alangajamentului Romaniei in a implementa reformele fiscale cerute deFMI vor determina o reactie negativa pe piete si nu ar trebuitrecuta cu vederea pierderea credibilitatii externe. Romaniatrebuie sa reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB in acest an,insa majoritatea analistilor estimeaza o depasire a tintei, maiales ca nivelul PIB ar putea fi sub asteptari, pe seama uneicresteri de sub 1%.

"Reducerea deficitului bugetar la 5,9% din PIB in 2010 ramanefoarte dificila si am putea sa avem o majorare a tintei oficialeagreate cu FMI, precum si unele masuri nepopulare pentru crestereaveniturilor sau reducerea cheltuielilor", considera analistii BCR.FMI a redus in scadere prognoza de crestere economica pentruRomania, de la 1,3% la 0,8%, datele recente indicand ramanereaeconomiei in recesiune in primul trimestru. "Nu suntem surprinsi derevenirea economica «anemica», avand in vedere gradul ridicat desupraincalzire inregistrat inainte de criza. Totusi, devenim din cein ce mai ingrijorati de absenta oricarui semn consistent derevenire", afirma analistii Citibank.

Si Raiffeisen Bank apreciaza ca evaluarea FMI va fi favorabila,chiar daca tinta privind arieratele a fost, cel mai probabil,ratata din nou.

"Oricum, ne asteptam ca FMI sa ceara masuri suplimentare pentrureducerea cheltuielilor publice, avand in vedere ca veniturile auscazut sub tinta asumata pentru primul trimestru si ca perspectivacresterii economice este mai rea decat asteptarile, punand presiunepe partea de venituri."

Cat priveste evolutia cursului leu/euro in ultima luna,analistii Citi remarca faptul ca moneda nationala a avut cea maislaba performanta din regiune, in ciuda faptului ca este probabilaincheierea celei de-a patra revizuiri a acordului cu FMI din iuniesi ca nu exista presiuni legate de contul de capital.

"Credem ca exista doi factori principali pentru performantadezamagitoare a leului din ultima perioada. In primul rand,declaratiile unor oficiali ai BNR care au intarit convingerea caBanca Nationala nu va permite o apreciere semnificativa a leului.(...) In al doilea rand, credem ca posibilele probleme privindimplementarea programului stabilit cu FMI-ul ar putea aparea la ceade-a cincea revizuire a acordului, ceea ce ar putea sa influentezenefavorabil moneda nationala", potrivit Citi.

Moody's vede bancile tot sub presiune

Agentia americana de rating Moody's va mentine in acest anperspectiva negativa asupra sistemului bancar din Romania din cauzaconditiilor economice inca dificile si considera ca performantafinanciara a bancilor va ramane sub presiune. Evolutia economiei in2010 va fi o provocare pentru banci, in conditiile in care ar puteadetermina constituirea de noi provizioane ridicate pentruimprumuturi restante. Totusi, temerile legate de lichiditatea sicapitalul institutiilor de credit din Romania s-au diminuat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO