Eveniment

Analistii: Este nevoie ca de aer de o lege a pensiilor. Adoptarea euro, in pericol daca nu facem reforma

Analistii: Este nevoie ca de aer de o lege a pensiilor. Adoptarea euro, in pericol daca nu facem reforma
11.10.2009, 23:30 29

"Pe termen lung, nereformarea sistemului de pensii ar putea punein pericol chiar adoptarea monedei unice, ca urmare a depasiriipragului maxim privind deficitul bugetar", considera Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.

"Este nevoie ca de aer de o astfel de masura pentru ca avem oproblema de structura: mai multi pensionari decat angajati si ocrestere rapida a pensiilor anticipate, ceea ce a generatdezechilibre majore in ultimii ani", a precizat el.

Proiectullegii unitare a pensiilor, aflat in dezbatere publica, vizeazaeconomisirea a 784 mil. lei din bugetul de pensii in 2010, princresterea varstei de pensionare si descurajarea pensionariloranticipate, masuri care ar putea reduce numarul de pensionari cu253.000 de persoane pe parcursul anului viitor, potrivit unuistudiu de impact realizat de Ministerul Muncii.

In acelasi timp, se urmareste reducerea deficitului bugetului depensii prin cooptarea in sistemul public a celor care incaseazavenituri din profesii liberale si a categoriilor de functionaripublici care beneficiaza de pensii stabilite prin legi speciale siplatite de la bugetul de stat. Cresterea numarului de contribuabilieste estimata la 244.000 de persoane cu venituri anuale insumate de6,8 mld. lei.

Si Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, apreciazaca este nevoie de o reforma in conditiile in care bugetul a intratpe deficit de mai multi ani si este nevoie de o reajustare. Inacelasi timp, el aminteste de discrepantele mari din sistemulpublic de pensii care acutizeaza si mai mult actuala situatie. Ceamai mare pensie de stat este de 35.000 de lei, iar cea mai mica de350 de lei, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

In acest context, proiectul de lege propune o recalculare apensiilor speciale, astfel incat acestea sa nu poata depasi 60% dinvaloarea salariului mediu din domeniul in care a activatbeneficiarul. Aceasta recalculare a pensiilor speciale ar urma saaduca economii de 700 mil. lei la bugetul de stat in 2010.

Bugetul de pensii inregistreaza deficite anuale semnificativeincepand din 2006, iar anul acesta este de asteptat ca deficitul sadepaseasca 1,5 mld. euro, in conditiile in care un contribuabilsustine 1,2 pensionari. In acest context reforma legii pensiilorera absolut necesara, spun analistii.

Anghel considera insa ca introducerea in ecuatie a profesiilorliberale este o masura pozitiva pentru ca largeste baza decontributie si, desi este o masura nepopulara, impactul ei trebuiecalculat pe termen lung.

In schimb, Laurian Lungu apreciaza ca aceasta masura nu isi avealocul in programul de reforma. "Mi se pare ilogica introducereaobligativitatii contributiei pentru cei cu profesii liberale inconditiile in care oricum se tinde catre un sistem de pensiiprivate", a declarat el.

Majorarea punctului de pensie in functie de inflatia prognozatanu este privita cu ochi buni de analisti.

"Indexarea pensiilor in functie de inflatie mi se pare o masurapericuloasa pentru ca pune o presiune permanenta asupra sistemuluide pensii. In foarte multe tari, pensiile nu se indexeaza infunctie de inflatie", spune Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO