Eveniment

Analistii: Inflatia se va tempera in august

10.09.2008, 19:16 11

Cresterea preturilor de consum va incetini in luna au-gust, pe fondul temperarii majorarii preturilor la principalele grupe de produse, dupa ce in iulie inflatia a atins maximul ultimilor trei ani, considera analistii economici.
Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca avansul preturilor de consum a urcat la 0,69% in luna iulie, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 9,04%, cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, cresterea fiind determinata de scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice.
Pentru august, analistii prognozeaza cresteri de preturi lunare cuprinse intre 0,1% si 0,3%, nefiind exclusa, intr-un scenariu optimist, chiar o deflatie, iar rata anuala va fi cuprinsa intre 8% si 8,5%.
"Cu o inflatie lunara de circa 0,3%, ajungem la o cifra anuala de circa 8,5% in august, adica mai redusa cu jumatate de procent decat cea din iulie. Este insa posibil ca inflatia lunara sa fie chiar sub 0,3%, caz in care cifra anuala se va apropia de 8%. O astfel de surpriza ar putea fi data de o temperare accentuata, chiar scadere, a preturilor din grupele servicii si nealimentare, generate de aprecierea leului din luna august si de reducerea pretului la combustibili", a declarat ieri Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
In opinia analistului Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, inflatia lunara se va situa la 0,1% in august, iar cea anuala la 8,2%. "Ma astept la o decelerare semnificativa fata de iulie. Inca din iulie, s-a inregistrat o decelerare pe sectorul bunurilor alimentare, chiar o crestere negativa, ceea ce cred ca se va intampla si in august", a spus Constantinescu, care a adaugat ca preconizeaza reduceri de preturi si pe segmentul serviciilor si pe cel al bunurilor nealimentare.
Analistii BCR sunt de parere ca rata anuala a inflatiei
s-ar putea reduce consistent nu numai in august, ci si in septembrie, ca urmare a unei oferte bogate a sectorului agricol intern si a scaderii cotatiei petrolului pe bursele externe, inclusiv pe fondul unui leu mai stabil prin comparatie cu 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO