Eveniment

Analistii: Restructurarile Guvernului vor avea soarta planurilor anticriza

Analistii: Restructurarile Guvernului vor avea soarta planurilor anticriza
21.04.2010, 23:07 30

Dupa ce Guvernul a esuat cu masurile anticriza care nu-si arataefectele, analistii economici se tem ca un fiasco similar se vaproduce si cu ultimele incercari de reducere a costurilorbugetare.

In aceste conditii, tinta de deficit convenita cu FMI este pusasub semnul intrebarii, iar rezultatul se va traduce in inflatie,indiferent daca ea va veni din cresterea unor taxe sau dinprabusirea productiei. Marti, intalnirea dintre Guvern si presedintele Traian Basescu de laCotroceni s-a "soldat" cu un comunicat de nici zece randuri aPresedintiei. In rest, nimic despre masuri concrete de reducere acheltuielilor administratiei anuntate "pe surse", cheltuieli care,in primele doua luni ale anului, au crescut in loc sa scada.

Se poate totusi face restructurare si se pot reducecheltuielile?

Florin Pogonaru, presedintele AOAR (Asociatia Oamenilor deAfaceri din Romania), se indoieste de acest lucru. Este, in primulrand, vorba despre "retinerea" sistemului, dar si desprecredibilitate: "Masurile anticriza nu si-au facut efectul - dinpunctul nostru de vedere cea mai buna masura anticriza a fostincheierea acordului cu FMI, altminteri situatia ar fi fostdramatica. Insa, dincolo de aceasta masura, noi ne-am ascuns dupa FMI, apoi am luat masurile standard pe care

le-a luat toata lumea - programele Prima casa sau Rabla. Dar camatat. Si apoi, ce credibilitate mai ai sa anunti masuri noi, candpromiti un lucru si nu il faci, cand cea mai elementara masura pecare ar fi trebuit sa o iei - sa-ti platesti muntele de datorii pecare il ai fata de companii - nu este indeplinita?", se intreabaPogonaru.

El mai crede ca, dupa ce a esuat cu programul anticriza,Guvernul incearca cu partea de reducere a cheltuielilor, care insava fi mult mai dificila decat se credea. "Nu exista nici anvergurasi nici curajul de a face restructurari, de pilda. Si apoi, dupa ceai venit cu populisme, este greu sa mai distingi in urma uneianalize atente ce este de facut", afirma el.

Aurelian Dochia, analist economic, crede si el ca"sensibilitatea politica a masurilor de restructurare si opozitiasociala fata de ele" vor face viata Guvernului destul de grea.

"Din cauza situatiei politice, cand la guvernare erau douapartide cu orientari diferite, anul 2009 a fost unul pierdut. Sepoate spune ca Guvernul a esuat si pe partea de reducere acheltuielilor publice si pe cea de stimulare a economiei", afirmaDochia.

In privinta reducerii cheltuielilor, analistul crede ca astfelde masuri dure pot fi luate fie doar prin consens (cum s-aintamplat in Irlanda sau tarile baltice), fie daca cineva isi asumapolitic masurile de forta, cu orice consecinte.

"Deocamdata, nimeni la nivel politic nu si-a asumat astfel demasuri. Economistii au explicat si Guvernului ca, daca noi nu vomlua masuri de ajustare, atunci economia, care are o reglareautomata, le va lua ea: mai devreme sau mai tarziu, totul va fidecontat prin inflatie sau prin cresteri de taxe", spuneanalistul.

Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, crede si elca, spre toamna, ar putea incepe o discutie despre crestereataxelor, in conditiile in care economia nu-si revine, lucru carepune sub semnul intrebarii respectarea tintei de deficit de 5,9%convenita cu Fondul Monetar International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO