Eveniment

Analiza de luni. Cum arată tabloul economiei locale? Firmele mari obţin cele mai multe venituri, însă IMM-urile se dovedesc a fi mai profitabile şi plătesc salariile a 64% din angajaţii din economie. În 2016, IMM-urile aveau 50% din cifra totală de afaceri, iar an de an procentul a scăzut până în 2022 la circa 45%

Autor: Miruna Diaconu

22.04.2024, 00:07 1351

  IMM-urile domină câteva din sectoarele economice locale, precum construcţiile, HoReCa şi agricultura Bihor, Arad, Botoşani, Ialomiţa, Tulcea, Brăila şi Bistriţa-Năsăud sunt exemple de judeţe unde IMM-urile domină economia locală şi realizează o cifră de afaceri mult mai mare decât companiile mari.

IMM-urile reprezintă nucleul econo­miei, având o marjă de profit peste marile companii din România. Mi­cro­în­treprinderile, companiile mici şi mijlocii, în număr de 889.000, reali­zează 45% din cifra de afaceri din economie, în timp ce restul reprezintă contri­buţia a 2.200 de firme mari, potrivit datelor Regis­trului Comerţului.

În timp, ponderea veniturilor obţinute de IMM-uri în cifra de afaceri din economie a scăzut. În 2016, IMM-urile aveau 50% din cifra totală de afaceri, iar an de an procentul a scă­zut până în 2022 la circa 45%. Această invo­lu­ţie arată că IMM-urile pierd teren în ceea ce pri­veşte puterea lor economică, însă demon­strea­ză că unele companii din categoria IMM-urilor au trecut în liga mare, a companiilor mari.

„Companiile mijlocii transferate înspre com­paniile mari ajută la creşterea suplimen­ta­ră. Companiile IMM luate individual par ne­sem­nificative în comparaţie cu companiile mari, dar dacă agregăm şi segmentăm datele, dintr-odată situaţia se schimbă radical. De ase­menea, există foarte multe variaţii la nivel de judeţ sau industrii, care demonstrează un echilibru imperfect între IMM-uri şi cor­pora­ţii. Sunt câteva industrii precum construcţii, agricultură, transporturi unde IMM-urile domină“, a spus Liviu Sav, cofondator al Bridge-to-Information, prezent în cadrul con­ferinţei ZF IMM’24. Echilibrul IMMperfect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO