Eveniment

Ce arată poza oficială de la Guvern: Cine a negociat cu delegaţia FMI la Bucureşti - şase oameni în frunte cu premierul Ciolacu, dintre care doar patru au studiat economia în facultate şi unul prezent pe persoană fizică, fără funcţie oficială în prezent

Misiunea FMI în România, în 2023, condusă de Jan Kees Martijn, a avut loc în perioada 22 septembrie - 4 octombrie în Bucureşti şi Cluj Napoca

Misiunea FMI în România, în 2023, condusă de Jan Kees Martijn, a avut loc în perioada 22 septembrie - 4 octombrie în Bucureşti şi Cluj Napoca

Autor: Răzvan Botea

06.10.2023, 00:07 5145

Ei au stat faţă în faţă cu patru economişti pur-sânge ai Fondului Monetar Internaţional şi au discutat despre capacitatea României de se finanţa şi de a rambursa datoria actuală, despre poziţia economică externă a României, nivelul datoriei publice pe termen scurt, rezerva valutară sau reducerea deficitului bugetar.

Doar patru dintre cei şase membri ai comitetului din România care a au discutat cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) au studii în economie, conform CV-urile publicate pe site-urile instituţiilor unde au deţinut funcţii de-a lungul timpului. De exemplu, premierul Marcel Ciolacu are o diplomă în drept obţinută la o universitate privată din Bucureşti, iar ministrul de fondurilor UE şi fostul ministru de finanţe Adrian Câciu, care a făcut bugetul României în 2023, a urmat cursurile unei facultăţi private din România.

În acest timp, mari economişti ai României, absolvenţi străluciţi de universităţi străine, nu vor să se întoarcă în România din cauza influenţelor politice.

Dintre membrii grupului român, cel mai solid CV în economie este al lui Liviu Voinea, fost viceguvernator al Băncii Naţionale a României. Cu toate acestea, el nu deţine în acest moment nicio funcţie publică. Contactat de ZF pentru a lămuri în ce calitate a participat la discuţiile cu FMI, el a spus că din poziţia sa de fost reprezentant al României la FMI, în contextul în care cunoaşte delegaţia şi modul de lucru al instituţiei internaţionale. Este neclar însă cum poate participa cineva la negocieri cu FMI de pe poziţia de persoană fizică, fără vreo funcţie oficială în prezent.

Din delegaţia românească au făcut parte premierul Marcel Ciolacu, ministrul de finanţe Marcel Boloş, ministrul fondurilor UE şi fostul ministru de finanţe Adrian Câciu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul economiei Radu Oprea şi Liviu Voinea.

Marcel Boloş este de asemenea doctor şi profesor universitar de economie. Economist spune că este în CV şi Adrian Câciu, fostul ministru de finanţe, sub bagheta căruia a fost făcut bugetul pe 2023 cu ţintele care au fost ratate la mare distanţă. El absolvit Universitatea Româno-Americană, universitate privată.

 

Cum arată delegaţia din partea FMI

Spre comparaţie, şeful delegaţiei FMI în România, Jan Kees Martijn, olandez, este doctor în economie şi fost profesor universitar la Universitatea din Amsterdam, una din primele 15 universităţi din Europa. Geoff Gottlieb, care este reprezentantul FMI pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, a lucrat la banca de investiţii Goldman Sachs şi la Trezoreria americană. Are diplomă în economie la Universitatea Brown, în top 60 la nivel mondial şi un master la Universitatea din Dublin.

Alex Pitt, senior economist FMI, este cercetător în economie şi are mai multe articole de specialitate publicate în reviste ştiinţifice, fiind citat de 150 de ori în cărţile de specialitate, conform platformei researchgate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO