Eveniment

Are nevoie România de un nou împrumut de la FMI?

14.06.2010, 23:44 47

O parte dintre miniştrii români declară, mai mult sau mai puţinvoalat, că situaţia economică a României s-ar putea înrăutăţi,astfel că guvernul de la Bucureşti ar putea negocia un nou împrumutcu FMI.

Vasile Blaga, ministru de interne şi secretar general al PDL, aîncins duminică spiritele, atrăgând atenţia asupra faptului căRomânia are nevoie să încheie un nou acord cu Fondul MonetarInternaţional (FMI). Ulterior, taberele s-au împărţit. Pe de oparte, Adri ean Videanu, ministrul economiei şi în acelaşi timpprim-vicepreşedinte al PDL, a afir mat că posibilitatea încheieriiunui acord cu FMI este "binevenită", evitând să răs pundă dacăcontractarea unui nou împrumut de la instituţia internaţională estechiar necesară, aşa cum a susţinut duminică Blaga în cadrul uneiemisiuni difuzate pe PRO TV.

La polul opus însă, Radu Berceanu, ministrul transporturilor, aspus că nu consideră că România are nevoie de un nou acord cu FMI."Nu cred, eu cred că trebuie să vedem cu acordul acesta, înperioada imediat următoare, cum reuşim să-l implementăm şi dupăaceea să purtăm discuţia asta. Nu ştiu dacă a fost vreo discuţiesau e doar, aşa, o idee, dar o să vedem", a declarat Berceanu,citat de Mediafax.

"Da, evident că România are nevoie de un nou acord cu FMI, şiacest lucru din trei motive: în primul rând, pentru disciplinareadecidenţilor, apoi pentru stabilizarea încrederii investitorilorstrăini şi nu în ultimul rând, pentru că se pot obţine costuri definanţare mai mici", a spus analistul financiar Dragoş Cabat,Soluţia este reînnoirea sau prelungirea actualului acord cu FMI cuîncă 5-10 mld. euro, sumă care să acopere în perioada următoarenecesităţile curente şi să liniştească investitorii, potrivit luiCabat.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen, consideră însă căeste prea devreme pentru a pune pe tapet ipoteza unui nou acord."Asemenea discuţii sunt premature. Cel mai important în momentul defaţă este să ne îndeplinim obliga ţiile asumate în acordul pe caredeja îl avem încheiat cu FMI şi ulterior, dacă va fi nevoie, se vaputea discuta despre un nou acord. În prezent ar fi bine să neconcentrăm asupra angajamentelor pe care deja ni le-am asumat", adeclarat Dumitru.

Vasile Blaga a explicat că ipoteza încheierii unui nou acord cuFMI nu a fost discutată încă în Guvern, însă este posibil ca ea săfie examinată la Finanţe şi la BNR. Pe de altă parte, el a afirmatcă ştia încă de la începutul lui 2009 că România se află într-osituaţie dificilă şi că regretă că măsurile de austeritate ce vorfi introduse prin reducerea salariilor şi a pensiilor nu au fostluate de anul trecut.

România a convenit în primăvara anului trecut asupra unui pachetde finanţare externă de la FMI, UE, Banca Mondială şi BERD învaloare de 19,95 mld. euro, reprezentând cel mai mare credit externdin istoria ţării şi aproape jumătate din bugetul pe 2009. FMI adecis să pună la dispoziţia autorităţilor fonduri de 12,95 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO