Eveniment

Au mai ramas 24 de zile pentru aprobarea bugetului pe 2010, daca ar fi sa vedem banii de la FMI in acest an

Au mai ramas 24 de zile pentru aprobarea bugetului pe 2010, daca ar fi sa vedem banii de la FMI in acest an

Ministrul interimar al finantelor, Gheorghe Pogea, are sarcina sa aprobe bugetul pentru 2010 pana in 10 decembrie

17.11.2009, 00:00 22

Avand in vedere tergiversarile si incertitudinile de pe scenapolitica, pare din ce in ce mai sigur ca a treia transa de la FMI,de circa 1,5 mld. euro, nu va fi virata in 2009. Ieri, Consiliul deAdministratie al bancii centrale a decis intr-o sedintaextraordinara sa reduca rezervele minime obligatorii la valuta,anticipand intarzierea intrarii fondurilor externe.

Pentru a primi banii in acest an Parlamentul ar trebui sa aprobebugetul pe 2010 cel tarziu pana pe 10 decembrie, in conditiile incare board-ul FMI are programata la jumatatea lunii decembriesedinta in care discuta acest subiect.

Zilele trec, insa politicienii romani nu par sa se grabeascaprea tare, fiind preocupati mai mult de strategii electorale.

"Cel mai probabil in ianuarie va fi aprobat bugetul pentru 2010.Nu era o sarcina dificila, se putea face in acest an. Insa probabilca interesele electorale primeaza. Se pare ca bugetul nu a fost oprioritate pentru cei care ne conduc. Intreaga clasa politicacontribuie la situatia actuala", spune Melania Hancila,economistul-sef al Volksbank

Desi premierul desemnat Liviu Negoita a anuntat inca de lainceputul saptamanii trecute ca a transmis Parlamentului o lista deguvern cu 14 ministere, birourile permanente reunite ar putea ficonvocate maine pentru declansarea procedurilor de investire anoului guvern.

Daca nici acest guvern nu va trece de Parlament, cel maiprobabil vom avea un Executiv cu capacitati depline pe la Craciun,dupa alegerile prezidentiale, si un buget de-abia anul viitor. Dejase discuta de o sesiune extraordinara a Parlamentului in ianuarie2010 pentru adoptarea bugetului, astfel ca si transa a treia de laFMI o sa fie virata probabil tot anul viitor.

Ar mai fi o speranta pentru a avea bugetul pe 2010 aprobat inacest an avand in vedere ca Parlamentul a aprobat un proiect demodificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetuldemis este abilitat sa inainteze Parlamentului bugetul de stat,bugetul asigurarilor sociale si legea responsabilitatii fiscale.Insa nu este foarte clar cat de constitutional este acestdemers.

Fara majorari de taxe in 2010

Bugetul pentru 2010 porneste de la premisa mentinerii coteiunice la 16% si a TVA la 19%, urmarindu-se ajustarea deficituluibugetar la 5,9% din PIB.

Insa existenta unui buget care sa prevada aceasta tinta bugetaranu mai pare sa fie suficienta pentru FMI, institutia financiarainternationala urmand sa analizeze si structura cheltuielilorbugetare. Bugetul consolidat pentru 2010 va fi construit pevenituri totale de 166,7 mld. lei (31,75% din PIB) si cheltuieli de197,9 mld. lei (37,68% din PIB), conform informatiilor facutepublice pana acum.

Principalele cinci capitole de cheltuieli structurale incluse inproiectul de buget pe 2010 insumeaza 15,5% din PIB, cea mai mareparte reprezentand sumele alocate pentru pensiile publice, caretotalizeaza 40,4 mld. lei, respectiv 7,6% din PIB, potrivit luiGheorghe Pogea, ministrului interimar al finantelor. Cheltuielilecu asistenta sociala insumeaza 24,4 mld. lei (4,6% din PIB), iarcele cu datoria publica sunt estimate la peste 1% din PIB.

FMI apreciaza ca deficitul risca sa ajunga la 9% din PIB anulviitor fara masuri sumplimentare si reforme structurale. Din cauzaintarzierii pachetului de legi privind salarizarea si a depasiriiplafoanelor impuse pentru institutiile autofinantate si autoritatilocale si tinta de deficit bugetar pentru acest an, de 7,3% dinPIB, va fi cel mai probabil depasita, existand riscul cadezechilibrul bugetar sa ajunga la 7,8% din PIB, conformestimarilor Fondului.

Guvernul pregateste reorganizareaagentiilor

Executivul intentioneaza sa adopte, in aceasta saptamana,hotararile de restructurare, desfiintare sau reorganizare aagentiilor guvernamentale, cu reducerile de personal aferente. Ieris-a desfasurat o discutie informala la Guvern privind aplicareaLegii de reorganizare a agentiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO